Хљеб у Словенији зарађује све више радника из БиХ

Анита Јанковић Речевић
Хљеб у Словенији зарађује све више радника из БиХ

Бањалука - Веће плате и бољи услови рада већ годинама су разлог све већег одласка грађана БиХ у иностранство, а да је ситуација алармантна показују најновији подаци Агенције за рад и запошљавање БиХ према којима је за десет мјесеци ове године само у Словенију отишло око 75 одсто више радника него цијеле прошле године.

Посредством Агенције, радни однос у Словенији и Њемачкој од 2013. године до краја октобра ове године засновало је 21.435 радника из БиХ, а само у овој години њих 8.848 је трбухом за крухом отишло у ове двије земље Европске уније.

- Споразумом између Савјета министара БиХ и Владе Словеније о запошљавању држављана БиХ у тој земљи лани је запослено 4.778 радника, док је за десет мјесеци ове године посао у Словенији пронашло 8.132 наших људи, што је више за 3.354 особе - наведено је у извјештају Агенције за рад који је упућен у парламентарну процедуру.

У овом документу стоји да су предузећа из ове бивше југословенске земље у БиХ највише тражила возаче свих категорија, вариоце, зидаре, електричаре, армираче, тесаре, електроинсталатере и браваре.

- Посао у Њемачкој посредством Агенције до краја новембра нашло је 716 медицинских радника, што је за 363 особе мање него у читавој прошлој години - наведено је извјештају Агенције уз подсјећање да је од 2013. до новембра ове године у Њемачкој запослено 3.317 медицинара из БиХ.

БиХ има и споразум о привременом запошљавању својих држављана у Србији, али до сада није било захтјева за овај вид сарадње. Уговор о запошљавању радника потписан је и са Катаром, а у току је регулисање процедура за примјену овог споразума.

Директор Агенције за посредовање при запошљавању „Спектар“ Мирослав Вукајловић каже да радници из БиХ највише бирају Словенију, јер та држава има добро уређене односе за радно и социјално збрињавање.

- Словенија је прва адреса нашим људима јер одатле имају шансу за запослење у другим државама - рекао је Вукајловић.

Он је истакао да разлог одлива радника из БиХ није недостатак посла, јер посла има и у РС и ФБиХ.

- Миграције су постале тренд, како код нас тако и у другим земљама. Људи одлазе и због бољих услова живота у иностранству, већих плата и бољих шанси за напредак у каријери - каже Вукајловић.

Извршни директор Удружења економиста РС SWOT Саша Грабовац каже да су посљедице одлива радне снаге већ видљиве у РС и БиХ, те да ће се у будућности интензивирати.

- Привредници одбијају наруџбе јер већ сада на тржишту немају кога да запосле. Посљедице ће бити видљиве у смањењу индустријске производње - рекао је Грабовац. Истакао је да је овај проблем актуелан у протекле двије деценије и да нема краткорочних мјера које могу донијети рјешење.

- Једини начин да се спријечи одлазак радника је развој привреде и повећање плата. Треба развијати оне привредне гране које остварују додатну вриједност као што је извоз софтвера, а не текстилна индустрија. Потребно је стабилизовати и политичке прилике јер све чешће одлазе и људи у зрелим година, са добрим друштвеним и економским статусом, у потрази за бољом будућношћу своје дјеце - закључио је Грабовац.

Нови споразуми

Агенција за рад и запошљавање БиХ наводи да су иницирани преговори и да је у току закључивање споразума о запошљавању радника из БиХ са још неколико европских земаља.

- Иницирани су преговори са Русијом, Турском, Мађарском, Хрватском, Црном Гором и Македонијом - наведено је у овом документу.

Словенија

2013 - 661

2014 - 1.870

2015 - 2.677

2016 - 4.778

2017 (до 31.10) - 8.132

Њемачка

2013 - 166

2014 - 486

2015 - 870

2016 - 1.079

2017 (до 30.11) - 716

*Одлазак грађана БиХ по државама и годинама

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана