Хирургија у августу на новој адреси

Данијела Стоканић
Хирургија у августу на новој адреси

Бањалука - Десет савремених операционих сала из којих ће хируршке интервенције помоћу камера моћи, између осталих, да прате студенти медицине у својим амфитеатрима, само су дио модерних просторија Универзитетског клиничког центра Републике Српске у које би крајем августа требало да усели Хирургија.

Хирургија, која свакодневно врви од пацијената из цијеле Српске, из дотрајале зграде у центру Бањалуке преселиће се у савремени простор у сјеверном крилу УКЦ-а, чија изградња је почела у фебруару 2016. године. Екипа "Гласа Српске" крајем прошле седмице завирила је у овај дуго очекивани објекат у насељу Паприковац, гдје су мајстори почели приводити крају радове, а то се може уочити и по медицинским апаратима који полако пристижу.  

Менаџер пројекта за изградњу сјеверног крила и реконструкцију централног медицинског блока УКЦ РС Никола Бојић истакао је да ће поред десет операционих сала, које ће бити смјештене на спрату, у приземљу бити још двије за хитна стања, те ЦТ и рендген дијагностика.

- У приземљу ће такође бити смјештена лабораторија и девет пријемних амбуланти, те сала за мале хируршке захвате и гипсаоница - казао је Бојић.

Додао је да ће се у приземљу, између осталог, налазити и ендоскопска сала.

- Најважније је то што ће на једном мјесту коначно бити све клинике и специјалности. То је огроман помак, јер ће пацијенти у кратком року уз већи број специјалности, суспецијалности бити опсервирани и дијагностиковани. Друга ствар су услови, које је немогуће поредити са привременим простором медицинске школе, у којем је садашња хирургија смјештена већ 40 година -  казао је Бојић.

Кад сви радови буду завршени, истакао је Бојић, почеће едукација особља за коришћење нове опреме и кретање, јер ће под једним кровом бити смјештено много клиника. 

Извођач радова је аустријска компанија "Вамед", а пројекат финансира Влада РС кредитом Европске инвестиционе банке. Пројект менаџер у компанији "Вамед" Ралф Кремер истакао је да је по новим стандардима десет операционих сала довољно, те да је у питању само организација рада.

- Сјеверно крило би требало да завршимо у мају, након чега ћемо се посветити едукацији особља - казао је Кремер.

Министар здравља и социјалне заштите РС Драган Богданић каже да је вриједност пројекта, који је обухватио реконструкцију централног медицинског блока и доградњу сјеверног крила, око 84 милиона евра.

- Пресељење Хирургије на Паприковац, које се може очекивати крајем августа, је од немјерљивог значаја за здравство у РС јер ће, прије свега, бити много лакше организовати рад у УКЦ-у, али ће бити и мањи трошкови. Осим тога, пацијенти по мишљење љекара неће морати да иду из једног у други дио града, него ће све моћи да заврше на једном мјесту - рекао је Богданић додајући да је до сада у УКЦ уложено око 200 милиона КМ.

Клиника за дјечије болести

Предсједник РС Милорад Додик очекује да ће у наредних годину до двије УКЦ РС бити комплетно реконструисан.

- Очекујем да ће УКЦ у овом периоду бити комплетно реконструисан и стављен у функцију као један од најмодернијих објеката у погледу грађевинских и урбанистичких вриједности и опреме - рекао је Додик у Бањалуци након што је, поводом Васкрса, посјетио најмлађе пацијенте у Клиници за дјечије болести и Клиници за дјечију хирургију УКЦ-а. Он је истакао да ће након сјеверног дијела УКЦ-а на јесен или у прољеће услиједити и реконструкција објекта у којем се налазе Клиника за дјечије болести и Клиника за дјечију хирургију.

Шта ће обухватити сјеверно крило УКЦ РС

* Модерне операционе сале

* Централна јединица за стерилизацију

* Центар за ургентну медицину

* Патологија

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана