Hiljade stanovnika Srpske ugroženo od poplava

Marijana Miljić, dopisnici
Hiljade stanovnika Srpske ugroženo od poplava

BANjALUKA - Voda je poplavila stotine kuća u Novom Goraždu, Višegradu, Zvorniku, Srebrenici, Bratuncu, Nevesinju i Bileći zbog čega je evakuisano hiljade stanovnika, presječeno je više magistralnih puteva, zatvoreno i nekoliko škola na istoku Srpske, a mještani pojedinih naselja nemaju ni struju ni pitku vodu.

U Republičkoj upravi civilne zaštite RS naglasili su da je u Foči proglašeno vanredno stanje, a voda je presjekla put do bolnice pa su bolesnici prevoženi okolnim putevima terenskim vozilima i čamcima.

U Foči ne rade predškolske ustanove, škole i fakulteti, a stanovnici danima nemaju vodu za piće.

Zabranjen je i saobraćaj preko mosta na Ćehotini prema naselju Lazarevo i preko mosta kod Kazneno-popravnog zavoda.

Poplavljena su i naselja Jošanica, Godijeno, Dragočava, Popov Most, a najteža situacija je u Miljevini, gdje je Bistrica poplavila zgrade sa 30 stanova, a oko 1.500 stanovnika ovog naselja zbog poplavljene trafo-stanice treći dan nema struju ni vodu za piće.

U Srebrenici se rijeka Drina izlila iz korita u selu Crvica i odnijela pet vikendica, nekoliko bungalova i pomoćnih objekata.

Zbog poplave u Srebrenici u prekidu je saobraćaj na regionalnom putu od Skelana prema Crvici, a stanovništvo se ne usuđuje da prelazi most između Skelana i Bajine Bašte jer bujica stvara nanose od ogromnog drveća i balvana.

Drina se izlila i u Bratuncu i ušla u više desetina kuća u selu Pobrđe, Voljevica, Sikirić i Moštanice, a poplavljene su ogromne površine oranica.

Stanovnici ovih sela evakuišu stoku i pokretnu imovinu, a oko 30 porodica je napustilo kuće. Izmještena je i stanica policije za obuku pasa iz naselja Voljevci.

Zbog izlivanja Drine na dionicu puta kroz Moštanice gdje visina vode doseže iznad metra, prekinut je saobraćaj prema graničnom prelazu Bratunac-Ljubovija.

U Republičkoj upravi civilne zaštite kažu da je u Novom Goraždu u naselju Donja Sopotnica poplavljeno oko 60 objekata odakle je evakuisano stanovništvo, a pokretna imovina je izmještena na bezbjedno područje.

- Snabdijevanje strujom je prekinuto, a voda za piće dostavlja se pomoću dvije cisterne - kazali su u Republičkoj upravi civilne zaštite i dodali da je poplavljen i dio naselja Surduk, a voda je ušla u Fabriku žice. 

Načelnik opštine Novo Goražde Dalibor Nešković rekao je da se voda ulila i u hale fabrike mašina i hladnjače, a prodrla je i u zgradu Doma zdravlja i ušla u tunele podzemnog skloništa Soča.

U Višegradu je usljed izbijanja podzemnih voda došlo do prodiranja vode iz šahtova na prostoru oko gradske pijace i sportske dvorane.

- Rijeka Drina u srijedu veče izlila se na potezu od starog mosta do policijske stanice i ušla u podrume oko deset kuća. Obustavljen je i saobraćaj na putu Ustiprača - Višegrad te prema banji Vilina vlas.

U Republičkoj upravi civilne zaštite rekli su da je u Bijeljini u MZ Janja voda prodrla u deset kuća, dok je oko 240 domaćinstava okruženo vodom i prilaz ovim kućama nije moguć bez čamaca.

U Upravi su naglasili da su evakuisana stoka iz pet domaćinstava.

- Postoji opasnost i od poplave magacina fabrike sušenog povrća "Semberka" i presijecanja magistralnog puta prema Zvorniku kod ove fabrike - kazali su u upravi. 

U Zvorniku je poplavljeno oko 70 domaćinstava u naseljima Središevo, Tršić, Karakaj, Drinjače i Zelinje.

- Iz ovih naselja evakuisano je oko 300 osoba i smješteno kod rodbine i u motelu "Zelena dolina". U naselju Trišić zbog izlivanja vode u prekidu je saobraćaj na magistralnim putevima Bijeljina - Zvornik - kazali su u Republičkoj upravi civilne zaštite i dodali da je rad u školama prekinut.

U gradskom području pet stambenih zgrada nema grijanje zbog prodiranja vode u podstanice.

U Trebinju sela Orašje i Čavaš u Popovom polju odsječena su od opštine.

- U Petrovom polju selo Velja gora je odsječeno i nivo vode je u blagom porastu - kazali su u upravi i dodali da odsjek za civilnu zaštitu Trebinja postavio odbrambene nasipe sa vrećama pijeska u rejonu naselja Rupe.

U Nevesinju je najteža situacija u selu Budisavlje gdje su pod vodom tri kuće te više štala i pomoćnih objekata, a u MZ Biograd voda je ušla u nekoliko pomoćnih objekata.

- U naselju Bijenja voda je već prodrla u prizemlje deset kuća i nekoliko pomoćnih objekata.

U Bileći je u naseljima Jezerine i Podosoje voda ušla u podrume i prizemne prostorije nekoliko domaćinstava.

- Stanovništvo iz 14 domaćinstava evakuisano je i smješteno kod rodbine i prijatelja - kazali su u Republičkoj upravi civilne zaštite.

U opštini Jezero pod vodom je 15 kuća, ambulanta porodične medicine, te nekoliko stotina dunuma zemljišta. Rijeke Plive i Jošavka izlile su se iz svojih korita i poplavile centralni dio naselja Jezero i ulicu 21. novembar, čime je onemogućen pristup Ambulanti porodične medicine.

Zbog izlivanja vode iz korita Jošavke ugrožena je i putna komunikacija Mrkonjić Grad - Jajce.

Vlada odobrila pomoć ugroženima

Vlada RS odobrila je 200.000 maraka za tri poplavama najugroženije opštine, Novom Goraždu, Foči i Bileći, a stanovnicima koji su iseljeni iz svojih domova poslato je oko 1.000 paketa sa namirnicama.

Potpredsjednik Vlade RS Anton Kasipović rekao je da je Vlada juče razmatrala izvještaj o stanju u pet poplavljenih opština, Novom Goraždu, Foči, Bileći, Bijeljini i Trebinju.

- Najugroženijima, odnosno Novom Goraždu odobreno je 100.000, a po 50.000 maraka Foči i Bileći za nabavku higijenskih paketa. Formirali smo koordinaciono tijelo da prati situaciju u ovim opštinama. Na terenu su ministri Omer Branković i Predrag Gluhaković, a ako vremenski uslovi to dozvole i ministar Aleksandar Džombić i ja obići ćemo ove opštine.

On je rekao da je ministar industrije, energetike i rudarstva RS Slobodan Puhalac informisao Vladu da su svi elektroenergetski objekti u funkciji, da rade u kontrolisanom režimu i da u ovom trenutku nema velike opasnost za hidrocentrale.

Ministar uprave i lokalne samouprave RS Zoran Lipovac rekao je da najveće probleme ima opština Novo Goražde u kojoj su dva naselja potpuno uništena gdje su borački i izbjeglički stanovi.

- Procjena je da struje neće biti mjesec jer je dalekovod preko Drine potrgan. Oko 65 porodica je izmješteno. Vojska BiH je u školu donijela krevete za 50 osoba koje sada spavaju u školi, a taj broj bi mogao biti i veći jer voda raste 20 centimetara na sat - kazao je Lipovac. Dodao je da je stanje teško i u Foči, u kojoj su dvije zgrade iseljene a pet je opkoljeno vodom pa se hrana stanovnicima doprema čamcima.

Granični prelaz

Granični prelazi Mali Zvornik - novi most i Ljubovija, između Srbije i BiH juče je zatvoren zbog izlivanja rijeke Drine, saopšteno iz Uprave carina Srbije. Dodali su da se putnicima preporučuje da do stabilizacije vodostaja Drine koriste granični prelaz Sremska Rača.

Federacija BiH

U FBiH najgora situacija je u Mostaru i Goraždu. Teška situacija je i u Kantonu Sarajevo, pogotovo u opštinama Trnovo i Ilidža, a poplave su pogodile i Hercegovačko-neretvanski i Bosansko-podrinjski kanton. Voda je stigla nadomak desetak kuća u centru Gornjeg Vakufa. Neretva se izlila u Čapljini, gdje je evakuisano stanovništvo iz 180 domaćinstava, dok je u Goraždu iseljeno oko 150 stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana