Хиљаде “љигаваца” повучене са тржишта

Милијана Латиновић
Хиљаде “љигаваца” повучене са тржишта

Бањалука - Популарни “љигавци”, које Европска унија махом забрањује због прекомјерне количине бора, који може негативно утицати на здравље дјеце, недавно су повучени и са тржишта Српске јер та играчка није била декларисана у складу са законом.

У Инспекторату РС кажу за “Глас Српске” да су протеклих дана по налогу општинске и републичке здравствене инспекције са тржишта повучена 2.202 “љигавца”.

- Током редовног надзора у малопродаји прегледом наведених играчака утврђено је да немају никакву декларацију или је декларација на неразумљивом језику - навели су у Инспекторату РС и нагласили да је законом прописано да предмети опште употребе који се стављају на тржиште морају имати декларацију.

Истакли су да је на основу споразума Инспектората и Агенције за надзор над тржиштем БиХ за ову годину у оквиру пројекта проактивног надзора непрехрамбених потрошачких производа планирано узорковање играчке “љигавац” за потребе лабораторијског испитивања.

У агенцији наводе да редовно прате систем за брзу размјену информација о опасним производима ЕУ (RAPEX) те да су упознати с опасним играчкама.

- Након спроведене анализе и на тржишту БиХ је пронађена играчка “љигавац тој слим”, робне марке “дика тојс”, која представља хемијски ризик због превисоке миграције бора у играчки. Контактирали смо увозника ових производа у БиХ, који је добровољно повукао с тржишта и уништио 10.329 комада те играчке - навели су у агенцији.

Додали су да су у оквиру годишњег плана надзора над тржиштем у 2019. години планирали и лабораторијска испитивања “љигаваца” с циљем провјере миграције бора.

Специјалиста хигијене и здравствене екологије у Институту за јавно здравство РС Милкица Грабеж појаснила је за “Глас Српске” да је према Правилнику о безбједности дјечјих играчака дозвољена миграција бора до 300 милиграма по килограму, што је у складу с европским директивама.

- Нежељени здравствени ефекти бора зависе од дужине излагања и дозе. Код краткотрајног излагања високим дозама може доћи до надражаја коже и слузница, крварења из носа, неспецифичних симптома као што су тремор, главобоља, мучнина, повраћање и пролив. Код дуготрајне изложености бору истраживања која су спроведена на животињама указују на повећање ризика од оштећења репродуктивног система, нарочито код мушких јединки - казала је Милкица Грабеж.

Додала је да у институту нису имали узорке љигавца на испитивању.

- Родитељи треба да обрате пажњу да дјеца у току игре са “љигавцима” не додирују уста и да након игре добро оперу руке - истакла је Милкица Грабеж.

Кина

Према подацима Инспектората РС, ове године забрањен је увоз двију пошиљки играчака у количини од 1.188 комада, док је лани забрањен  увоз осам пошиљки небезбједних играчака у количини од 4.600 комада, а са тржишта су повучена 573 комада.

- Најчешће утврђене неправилности односиле су се на недозвољен садржаја фталата и лако извлачење нити. Контролисане играчке поријеклом су из различитих земаља, али све неисправне пошиљке биле су поријеклом из Кине - навели су у Инспекторату РС.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана