Herojski čin policajca Igora Egeljića iz Banjaluke: Rizikovao svoj da spasi tuđi život

Nevena Bunić
Herojski čin policajca Igora Egeljića iz Banjaluke: Rizikovao svoj da spasi tuđi život

Banjaluka - Kada sam vidio muškarca u rijeci, nisam uopšte razmišljao, već sam odmah uskočio u ledeni Vrbas i došao do njega. Na kraju krajeva, to mi je dužnost, ali i moralna obaveza kao čovjeku.

Rekao je ovo pripadnik Policijske stanice za intervencije Policijske uprave Banjaluka Igor Egeljić (44) koji je u nedjelju ujutro skočio u Vrbas za četrdesetdvogodišnjim muškarcem Lj. P. koji je sa Gradskog mosta skočio u rijeku s namjerom da se ubije. Policajac ga je zadržao na površini vode do dolaska vatrogasaca. Nažalost, nesrećni čovjek je preminuo narednog dana od zadobijenih povreda. U cijeloj priči svijetla tačka je upravo Igor koji je svojim činom pokazao humanost, požrtvovanje i herojstvo.

- Kolega i ja bili smo u redovnoj patroli kada smo obilazili centar grada. Dobili smo prijavu da čovjek pluta Vrbasom, pa smo došli do obale gdje je prijavljeno da se nalazi. Nismo ga odmah uočili, a kolege koje su se nalazile na uzvišenju su nam pokazale da je na sredini rijeke. Uskočio sam u uniformi, okrenuo mu glavu prema površini i zadržao ga do dolaska vatrogasaca. Vrbas je bio leden, a čovjek je već bio plav i bez svijesti. Sigurno je bio sedam ili osam minuta u vodi - ispričao je Egeljić.

Zajedno sa vatrogascima izvukao ga je na površinu. U tom trenutku muškarac nije davao znakove života. U blizini se zatekao ljekar koji je osjetio puls povrijeđenog.

- Ubrzo je došla Hitna pomoć koja je zbrinula povrijeđenog. Nažalost, on je preminuo narednog dana. Nije mi bilo svejedno kada sam to čuo. Nadao sam se da će preživjeti - kazao je Egeljić.

Ovaj skromni policajac ne smatra da je zaslužio orden za svoj čin, jer mu je, kako kaže, službena dužnost da pomaže unesrećenima. Uniformu nosi od 1996. godine, a i ranije je spasavao živote.

  • Prije nekoliko godina spustio sam čovjeka koji je pokušao da se objesi kablom. Jednom prilikom zajedno sa kolegom spriječio sam čovjeka u namjeri da se objesi u parku „Mladen Stojanović“. Na kraju smo ga i uhapsili, jer je za njim bila raspisana potjernica. Ne mislim da sam neki poseban heroj, i moje kolege spasavaju živote. Dužnost svih policajaca je da pomažu ugroženima, a to narod često zaboravlja - kazao je Egeljić.

Kolege

Poslije herojskog čina Egeljiću su stizale pohvale sa svih strana, a najponosnije su njegove radne kolege.

- Igora znam duži niz godina i uopšte me ne iznenađuje ovaj njegov čin. Kada sam čuo šta je uradio, bio sam veoma ponosan. On je, prije svega, dobar čovjek, ali i sposoban i kvalitetan policajac - rekao je zamjenik komandira banjalučke Policijske stanice za intervencije Dario Brus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana