Херојски чин полицајца Игора Егељића из Бањалуке: Ризиковао свој да спаси туђи живот

Невена Бунић
Херојски чин полицајца Игора Егељића из Бањалуке: Ризиковао свој да спаси туђи живот

Бањалука - Када сам видио мушкарца у ријеци, нисам уопште размишљао, већ сам одмах ускочио у ледени Врбас и дошао до њега. На крају крајева, то ми је дужност, али и морална обавеза као човјеку.

Рекао је ово припадник Полицијске станице за интервенције Полицијске управе Бањалука Игор Егељић (44) који је у недјељу ујутро скочио у Врбас за четрдесетдвогодишњим мушкарцем Љ. П. који је са Градског моста скочио у ријеку с намјером да се убије. Полицајац га је задржао на површини воде до доласка ватрогасаца. Нажалост, несрећни човјек је преминуо наредног дана од задобијених повреда. У цијелој причи свијетла тачка је управо Игор који је својим чином показао хуманост, пожртвовање и херојство.

- Колега и ја били смо у редовној патроли када смо обилазили центар града. Добили смо пријаву да човјек плута Врбасом, па смо дошли до обале гдје је пријављено да се налази. Нисмо га одмах уочили, а колеге које су се налазиле на узвишењу су нам показале да је на средини ријеке. Ускочио сам у униформи, окренуо му главу према површини и задржао га до доласка ватрогасаца. Врбас је био леден, а човјек је већ био плав и без свијести. Сигурно је био седам или осам минута у води - испричао је Егељић.

Заједно са ватрогасцима извукао га је на површину. У том тренутку мушкарац није давао знакове живота. У близини се затекао љекар који је осјетио пулс повријеђеног.

- Убрзо је дошла Хитна помоћ која је збринула повријеђеног. Нажалост, он је преминуо наредног дана. Није ми било свеједно када сам то чуо. Надао сам се да ће преживјети - казао је Егељић.

Овај скромни полицајац не сматра да је заслужио орден за свој чин, јер му је, како каже, службена дужност да помаже унесрећенима. Униформу носи од 1996. године, а и раније је спасавао животе.

  • Прије неколико година спустио сам човјека који је покушао да се објеси каблом. Једном приликом заједно са колегом спријечио сам човјека у намјери да се објеси у парку „Младен Стојановић“. На крају смо га и ухапсили, јер је за њим била расписана потјерница. Не мислим да сам неки посебан херој, и моје колеге спасавају животе. Дужност свих полицајаца је да помажу угроженима, а то народ често заборавља - казао је Егељић.

Колеге

Послије херојског чина Егељићу су стизале похвале са свих страна, а најпоносније су његове радне колеге.

- Игора знам дужи низ година и уопште ме не изненађује овај његов чин. Када сам чуо шта је урадио, био сам веома поносан. Он је, прије свега, добар човјек, али и способан и квалитетан полицајац - рекао је замјеник командира бањалучке Полицијске станице за интервенције Дарио Брус.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана