Heroj Radoš Drakula izgubio životnu bitku

nezavisne.com
Heroj Radoš Drakula izgubio životnu bitku

Sarajevo - Radoš Drakula (42) iz Rudog, pripadnik Granične policije BiH, koji je 23. aprila teško povrijeđen u saobraćajnoj nesreći u mjestu Kadarići, na području opšine Ilijaš, preminuo je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Uz ostalo, on će ostati upamćen i po tome što je u junu 2009. godine, zajedno sa kolegom Sedadom Žigom, spasio državljanku Srbije I.S. (28), koja je pala niz liticu od 30 metara u kanjon rijeke Rzav.

Do nesreće u kojoj je povrijeđen, a nakon čega je izgubio bitku za život, došlo je kada se kombi Granične policije BiH zaustavio u zaustavnoj traci autoputa A1 zbog kvara na gumi.

Tada je kombi opel movano, kojim je upravljao dvadesetsedmogodišnji E.H. iz Žepča, naletio na policajca Drakulu, koji je bio pored zaustavljenog vozila, a potom udario i u kombi Granične policije BiH.

U nesreći je tada lakše povrijeđen i E.M. (42) s Ilidže, vozač kombija GP BiH.  Četrdesetdvogodišnjak je, nakon pružanja pomoći u Opštoj bolnici "Prim. dr Abdulah Nakaš" u Sarajevu, pušten na kućno liječenje.

Policajci su, podsjetimo se, zbog te nesreće uhapsili vozača E.H., te ga predali u prostorije Jedinice za osiguranje objekata i zadržavanje uhapšenih osoba u MUP-u Kantona Sarajevo.

Drakula se danima nakon nesreće nalazio u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, gdje su se ljekari borili da mu spasu život, ali, nažalost, u tome nisu uspjeli.

Sahrana preminulog Drakule je u utorak, 1. maja, u 13 sati na seoskom groblju u Cerovićima, opština Rudo. Povorka, kako je najavljeno, kreće u 12.30 ispred porodične kuće.

Drakula je bio poznati humanista, a mnogi se sjećaju njegovog herojskog čina ljeta 2009. godine. On i njegov kolega Žigo tada su se, nakon dojave o nesrećnom slučaju, odmah uputili na mjesto događaja, te su uz pomoć baterijske lampe, nakon pola sata gaženja niz rijeku Rzav, pronašli povrijeđenu djevojku.

Ona je tada nakon pregleda medicinskog osoblja transportovana u Klinički centar Užice.*

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana