Хармоника Стојанова карта за пут око свијета

Анита Јанковић
Хармоника Стојанова карта за пут око свијета

Бањалука - Двадесеттрогодишњи Стојан Бојић из Бањалуке захваљујући свом таленту у свирању на хармоници освојио је многе награде и пропутовао пола свијета.

Посљедње признање одало му је Министарство науке и технологије РС на недавно одржаном Фестивалу науке, гдје је добио награду као млади истраживач првог циклуса студија.

- Ово је прва награда коју сам добио захваљујући свим досадашњим резултатима у области умјетности - рекао је Бојић и додао да ужива у такмичењима и путовањима, на које га је одвела хармоника. Захваљујући овом инструменту, стекао је многе пријатеље и проширио музичке видике.

- Стекао сам пријатеље из читавог свијета, на сваком континенту имам бар по једног. На једном од тих путовања упознао сам и своју дјевојку, која ми је сада велика подршка - испричао је Бојић.

Свира од петог разреда основне школе, а на такмичење је први пут отишао када му је било 15 година и тада је у Смедереву освојио другу награду. Послије тога су се низале и друге награде, осмо мјесто у Португалији, шесто у Италији, 12. у Кини, а био је и лауреат са фестивала хармонике "Акордеон Арт".

Размјеном студената боравио је пет мјесеци у руском граду Белограду, за шта га вежу лијепа искуства и што га је подстакло да школовање настави у Русији. Студент је прве године магистарских студија на Руској академији музике "Гњесиних".

- Њихов народ је много сличан нама, одлично су ме прихватили и никада се не осјећам усамљено. Прошлу Нову годину сам дочекао у Белограду. Осјећај је био неописив, то је празник којем се тамо сви радују, људи прилазе једни другима на улици, љубе се и честитају, срећа трепери у ваздуху. Једна топла атмосфера која је, нажалост, код нас нестала - рекао је Стојан.

Иако већ има понуде за посао у Русији, Бојић прижељкује да се послије завршених магистарских студија врати у Бањалуку.

- Русија је земља умјетности и нуди све што један умјетник може да пожели. Међутим, најсрећнији бих био кад бих имао прилику да се запослим у свом граду и да све своје искуство и знање пренесем на наше младе умјетнике - казао је Бојић.

Родитељи

Стојан Бојић је истакао да су за његов успјех највише заслужни родитељи, који су му увијек били велика подршка.

- Њима дугујем и таленат. Музичку академију сам завршио код проф. др Зорана Ракића, који је поред мојих родитеља највише заслужан за све моје успјехе. Без њега не бих био ту гдје јесам. Проф. Дамир Јованић, у чијој сам класи завршио средњу школу, довео ме је до музичке академије - рекао је Бојић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана