HIV-om zaraženo šest homoseksualaca

C. M.
HIV-om zaraženo šest homoseksualaca

Banjaluka - Tokom ove godine na području RS zabilježeno je šest novih slučajeva zaraze HIV-om, a u Institutu za javno zdravstvo RS ističu da je riječ o muškarcima koji su se zarazili putem homoseksualnih odnosa.

Najnoviji podaci Instituta pokazuju da je do sada registrovana ukupno 91 osoba zaražena HIV-om, te da je u ovoj godini jedna osoba preminula od AIDS-a. Istakli su da je zahvaljujući preventivnim aktivnostima situacija u RS pod kontrolom, a da je učestalost obolijevanja manja od jedan odsto u opštoj populaciji.

- Među nizom mjera koje se preduzimaju je sprovođenje programa za smanjenje štete, razmjena sterilnih igala i špriceva, omogućavanje dobrovoljnog i povjerljivog savjetovanja i testiranja na HIV širom RS - naveli su u Institutu.

Dodaju da u te mjere spada i obezbjeđivanje supstitucijske terapije za injekcione korisnike droga, stalan nadzor i kontrola bolesti, obezbjeđenje terapije, podjela informativno-edukativnog materijala, rad sa populacijom pod povećanim rizikom i mnoge druge aktivnosti.

Fond zdravstvenog osiguranja RS za sve oboljele zaražene obezbjeđuje visokospecifične lijekove. U Fondu napominju da se ovoj populaciji uvijek pruža adekvatna zdravstvena zaštita bez obzira da li imaju zdravstveno osiguranje ili ne. Zaraženi imaju pravo na liječenje i lijekove čije troškove u potpunosti pokriva FZO.

U prvih devet mjeseci ove godine za lijekove za liječenje HIV-a trošak Fonda je iznosio oko 220.000 KM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana