ХЕТ на губитку због хаварије у ХЕ Дубровник

ATV
ХЕТ на губитку због хаварије у ХЕ Дубровник

Производња у Хидроелектрани Дубровник мјесецима је обустављена. Још се тачно не зна када ће турбине поново бити покренуте, али се већ зна да су Хидроелектране на Требишњици због овога много изгубиле.

Како је речено АТВ-у губици су достигли 12 милиона марака. По плану, ХЕТ је до априла требало да произведе 370 Гњх електричне енергије, а произвели су свега 137. 

“Ми смо у минусу неких 230,5 ГЊХ електричне енергије, а ако се то прерачуна у финасијски износ  то је велика количина, огромна количина. По некој просјечној цијени од 50 КМ по мегават часу електричне енергије, то испада 11,6 милиона марака. Ми смо у минусу 11,6 милона марка само од електричне енергије, дакле од производње,” рекао је Љубо Вуковић, финансијски директор ХЕТ-а. 

Плат чини 62,5 одсто ХЕТ-ове укупне производње, а Гранчарево 37 одсто. Губитке су умањили захваљујући уговору са ХЕ Чапљина. Због хаварије у дубровачкој хидроелектрани, мање пара имаће многи. Осим ХЕТ-а губе и град Требиње, али и општина Билећа. За АТВ први човјек Требиња каже да ће, према процјенама, због овога у градској каси бити мање око два милиона марака. Мирко Ћурић напомиње да ће на све начине покушати доћи до новца да не би инвестиције биле доведене у питање.

“Прије свега ако не буде другог рјешења ми ћемо бити принуђени да се кредитно задужујемо, а обзиром да град Требиње није превише задужен мислим да је то нешто неопходно, како не би трпјеле инвестиције. А имамо и спор са Бобар банком, гдје би требало у наредном периоду очекивати одређена средства,” рекао је Мирко Ћурић. 

Производња електричне енергије у ХЕ Дубровник заустављена је од 10. јануара, због хаварије на постројењу, у којој су страдала три радника. Према информацијама из Хрватске, хаварију су проузроковали каблови, који спајају производно постројења са трафостаницом. Ријеч је о првом тешком инциденту за 55 година рада Хидроелектрана Дубровник. 

Када ће ХЕ Плат поново почети да ради нико не зна. Још никада није ни дошло до званичног састанка између представника хрватске Електропривреде и Електропривреде Републике Српске. Према неким информацијама, дубровачка хидроелектрана на мрежи би могла да буде тек првог септембра, али у ХЕТ-у кажу да сумњају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана