Гускова: Желе да српски народ буде окривљен за Први свјетски рат

Срна
Гускова: Желе да српски народ буде окривљен за Први свјетски рат

Вишеград - Историчар из Русије Јелена Гускова рекла је Срни да они који желе ревизију историје и износе нове "доказе" о узроцима и разлозима почетка Првог свјетског рата, желе да српски народ буде окривљен како би се рекло да су Срби увијек криви, па и за оно што се овдје дешавало деведесетих година /20. вијека/.

Гускова, која у Андрићграду учествује на међународној конференцији о теми "Сто година од почетка Првог свјетског рата, историјске и правне студије", подсјетила је да тема почетка Првог свјетског рата дуго није била у центру пажње науке, друштвених организација, па и политичара, због чега су овакви скупови научника из цијелог свијета веома важни.

Она је нагласила да је вријеме да се научници огласе јер је у свијету у посљедње вријеме присутна тенденција да се за кризу на Балкану од Првог свјетског рата окриве они који нису криви.

У Андрићграду у Вишеграду данас је настављена међународна конференција о теми "Сто година од почетка Првог свјетског рата, историјске и правне студије", која је почела 28. јуна у Етнографском музеју у Београду.

"Организатори ове конференције - Институт за упоредно право и Завод за уџбенике Србије, поводом 100 година од почетка Првог свјетског рата прије двије године направили су пројекат о овој теми по коме су историчари и правници из цијелог свијета написали 46 научних радова", рекао је директор Института за упоредно право Јован Ћирић.

Он је додао да су ти радови објављени на 800 страна у зборнику, чији је покровитељ био предсједник Србије Томислав Николић.

На конференцији учествују историчари и правници из Аустрије, Француске, Италије, Русије, САД, Албаније и Словеније.

Адвокат Горан Петронијевић каже да је овај капитални пројекат, са овако великим бројем учесника, професора и научника, темељ обезбјеђења доказа за историју коју многи покушавају да ревидирају.

Он је навео да се ревизијом историје баве они који су поражени у рату или се на било који начин сматрају оштећеним на мировним конференцијама послије великих сукоба као што је био Први свјетски рат.

"Свима је већ јасно како је почео Први свјетски рат, али неки и даље покушавају да Србију оптуже да је кривац за то, чему је, вјероватно, допринио статус Срба на Балкану послије сукоба деведесетих година", рекао је Петронијевић Срни.

Он истиче да су се Срби нашли у негативном контексту захваљујући страховитој медијској кампањи иностраних и федералних медија, тако да се покушај окривљивања српског народа и Гаврила Принципа за почетак Првог свјетског рата мора посматрати и у свјетлу покушаја ревизије историје.

"Мислим да је овај скуп и Зборник радова механизам да се српски народ одбрани и уједно припреми за будућност јер су суд историје и суд времена једине непристрасне судије", оцјењује Петронијевић.

Он је додао да Зборник радова и документи који су у њему објављени представљају будуће суђење времену и историји.

Конференција ће бити завршена сутра изношењем закључака.

Прије почетка конференције у Београду, телеграм подршке организаторима и учесницима послао је и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана