Gubici u voćarstvu 30 miliona maraka

Marina Čigoja
Gubici u voćarstvu 30 miliona maraka

Banjaluka - Ukupni gubici u voćarstvu u Srpskoj zbog elementarnih nepogoda u ovoj godini procjenjuju se na više od 30 miliona KM, a najteže su pogođena područja Gradiške, Prijedora i Bijeljine.

Navedeno je to u informaciji o mjerama podrške voćarskoj proizvodnji nakon elementarnih nepogoda koju je Vlada RS juče usvojila.

U informaciji se ističe da su vremenski uslovi u ovoj godini uticali na znatno smanjenje ukupne očekivane vrijednosti proizvodnje voća u RS. Dodaje se da je direktna i indirektna šteta u voćarstvu nastala kao posljedica ranog kretanja vegetacije i blage zime na početku godine, zatim od ponovne pojave drvenara, prekomjerne vlage i mjestimičnog plavljenja zasada u maju, te pojave grada u više navrata u junu i julu. 

- Procjena je da će se u RS u ovoj godini proizvesti 278.395 tona voća, što je za 20 odsto manje u odnosu na očekivane količine. Vrijednost proizvodnje u novcu biće znatno manja jer će veliki dio raspoloživih količina biti voće industrijskog kvaliteta - ističe se u informaciji.

Dodaje se da je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS donijelo set kratkoročnih i dugoročnih mjera za podršku voćarskoj proizvodnji.

Međutim, iz ministarstva upozoravaju da negativne pojave koje posljednjih godina prate voćarsku proizvodnju nisu isključivo posljedica nepovoljnih vremenskih prilika, već i propusta koji su napravljeni u tehnologiji proizvodnje. Iz tog razloga ministarstvo je u saradnji sa udruženjima proizvođača voća iniciralo set dugoročnih mjera za unapređenje stanja u voćarstvu. Te mjere odnose se na obavezan ugovor o stručnom nadzoru nad proizvodnjom, izradu programa razvoja voćarstva, kontinuiranu kontrolu plodnosti zemljišta, uvođenje standarda i sertifikacije u voćarstvu, kao i mjere podrške za sufinansiranje dugoročnih investicija u proizvodnji.

- Vlada RS je podržala mjere koje preduzima Ministarstvo poljoprivrede, a koje su usmjerene na ublažavanje štete i podršku tekućoj proizvodnji, kao i mjere usmjerene na dugoročni razvoj voćarske proizvodnje u Srpskoj - saopšteno je iz Biroa za odnose s javnošću Vlade RS.

Vlada je juče usvojila i informaciju o aktivnostima na podjeli dijela donacije Kine BiH u poljoprivrednoj mehanizaciji i opremi sa prijedlogom liste korisnika i zadužila Ministarstvo poljoprivrede da podijeli doniranu mehanizaciju i opremu i zaključi ugovore sa fizičkim i pravnim licima. Usvojena je i informacija o dodjeli stipendija perspektivnim sportistima, sportistima sa invaliditetom i potencijalnim olimpijskim kandidatima, a u 2014. za sportske stipendije ukupno je izdvojeno 74.400 KM. Vlada RS dala je saglasnost Ministarstvu uprave i lokalne samouprave za utrošak 250.000 KM na tekuće grantove udruženjima od javnog interesa za prvih devet mjeseci ove godine.

Poplave

Vlada RS izmijenila je Uredbu o uslovima i kriterijumima za dodjelu namjenskih sredstava za razvoj turizma, tako da se dodijeljena sredstva sada mogu koristiti za sanaciju štete izazvane poplavama u ovoj godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana