Губици у воћарству 30 милиона марака

Марина Чигоја
Губици у воћарству 30 милиона марака

Бањалука - Укупни губици у воћарству у Српској због елементарних непогода у овој години процјењују се на више од 30 милиона КМ, а најтеже су погођена подручја Градишке, Приједора и Бијељине.

Наведено је то у информацији о мјерама подршке воћарској производњи након елементарних непогода коју је Влада РС јуче усвојила.

У информацији се истиче да су временски услови у овој години утицали на знатно смањење укупне очекиване вриједности производње воћа у РС. Додаје се да је директна и индиректна штета у воћарству настала као посљедица раног кретања вегетације и благе зиме на почетку године, затим од поновне појаве дрвенара, прекомјерне влаге и мјестимичног плављења засада у мају, те појаве града у више наврата у јуну и јулу. 

- Процјена је да ће се у РС у овој години произвести 278.395 тона воћа, што је за 20 одсто мање у односу на очекиване количине. Вриједност производње у новцу биће знатно мања јер ће велики дио расположивих количина бити воће индустријског квалитета - истиче се у информацији.

Додаје се да је Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде РС донијело сет краткорочних и дугорочних мјера за подршку воћарској производњи.

Међутим, из министарства упозоравају да негативне појаве које посљедњих година прате воћарску производњу нису искључиво посљедица неповољних временских прилика, већ и пропуста који су направљени у технологији производње. Из тог разлога министарство је у сарадњи са удружењима произвођача воћа иницирало сет дугорочних мјера за унапређење стања у воћарству. Те мјере односе се на обавезан уговор о стручном надзору над производњом, израду програма развоја воћарства, континуирану контролу плодности земљишта, увођење стандарда и сертификације у воћарству, као и мјере подршке за суфинансирање дугорочних инвестиција у производњи.

- Влада РС је подржала мјере које предузима Министарство пољопривреде, а које су усмјерене на ублажавање штете и подршку текућој производњи, као и мјере усмјерене на дугорочни развој воћарске производње у Српској - саопштено је из Бироа за односе с јавношћу Владе РС.

Влада је јуче усвојила и информацију о активностима на подјели дијела донације Кине БиХ у пољопривредној механизацији и опреми са приједлогом листе корисника и задужила Министарство пољопривреде да подијели донирану механизацију и опрему и закључи уговоре са физичким и правним лицима. Усвојена је и информација о додјели стипендија перспективним спортистима, спортистима са инвалидитетом и потенцијалним олимпијским кандидатима, а у 2014. за спортске стипендије укупно је издвојено 74.400 КМ. Влада РС дала је сагласност Министарству управе и локалне самоуправе за утрошак 250.000 КМ на текуће грантове удружењима од јавног интереса за првих девет мјесеци ове године.

Поплаве

Влада РС измијенила је Уредбу о условима и критеријумима за додјелу намјенских средстава за развој туризма, тако да се додијељена средства сада могу користити за санацију штете изазване поплавама у овој години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана