Грип хара Бањалуком, дјеца најугроженија

ATV
Грип хара Бањалуком, дјеца најугроженија

Бањалука - Препуне амбуланте Дома здравља. Грип узима маха, а најугроженији су најмлађи. Међу њима је и четворогодишњи Павле који се бори са повишеном температуром. Његов отац Марко није се двоумио. Одмах је одвео обоје дјеце љекару.

"Температура је наставила да расте у току дана послије чега смо се обратили љекарима за помоћ. Прво се разбољела кћеркица Миа након тога и Павле. Код нашег љекара увијек добијемо помоћ” прича Марко Зајец.

Температура преко 38 са 5, кашаљ, малаксалост, слаб апетит, раздражљивост, грозница, свакако је аларм за родитеље. Вирус не бира, па су на удару чак и врло мале бебе од свега неколико мјесеци, упозоравају педијатри. Од како хара вирус грипа дневно прегледа чак 50 пацијената.

"Ове температуре кад дијете одбија да једе и да пије изгледа блиједо, то је свакако разлог за посјету педијатру. Увијек се може са неким смиптоматским мјерама чишећењем носића физиолошким раствором, сирупи на биљној бази у антипуретик увијек је први избор парацетамол”, савјетује докторка Санела Николић Тепић.

Препорука је и да заборавите неко вријеме на кућне посјете, смањите боравак дјетета у затвореним просторијама и заобилазите играонице. Они што запослени родитељи тешко могу заобићи су вртићи. Сваки дан неко изостане и тако је обавезно до краја зиме, причају васпитачи. Разлога за панику тврде ипак нема, јер васпитачи одмах реагују.

"Чим примјете да дијете има повишену температуру или кашље или неки осип или чешћу столицу одмах алармира родитеље” каже стручни сарадник за превентивну заштиту Центра за предшколско васпитање и образовање Матилда Момић.

Како вјерују да здравље на уста улази посебну пажњу кажу обраћају на исхрану дјеце па им дају што више здравих намирница, свјеже воће у поврћа. А шта је препорука за дјецу, то је и за одрасле. Храните се здравије и упркос хладноћи проводите вријеме на свјежем ваздуху, јер зима па тако ни грип нису рекли посљедњу ријеч, поручују љекари.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана