Granični prelaz u Dubici vraća status putničkog?

Nezavisne.com
Granični prelaz u Dubici vraća status putničkog?

Zagreb - Izvjesno je da bi granični prelaz Kozarska Dubica - Hrvatska Dubica nekoliko mjeseci u godini mogao imati status putničkog graničnog prelaza koji bi radio 24 časa.

Rekao je to Darko Banjac, poslanik SDS-a u Narodnoj skupštini RS, nakon sastanka u Zagrebu sa Željkom Kuprešakom, pomoćnikom ministra spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, o prekategorizaciji GP Kozarska Dubica - Hrvatska Dubica.

“Nakon razgovora sa Kuprešakom i njegovim saradnicima mnogo je jasnija slika u kom pravcu treba da se ide kako bi granični prelaz u centru Kozarske Dubice vratio status putničkog prelaza”, rekao je Banjac.

On je podsjetio da, s obzirom na to da je riječ o Međunarodnom ugovoru o kategorizaciji graničnih prelaza, svaku odluku o prekategorizaciji u ovom slučaju donosi Brisel, a imajući u vidu i to da Hrvatska ulazi u sistem Šengena, postoji izvjesnost da će se ovo pitanje teže rješavati.

“U mnogo čemu usložnjava se pitanje da GP Kozarska Dubica - Hrvatska Dubica bude prekategorisan u putnički ili međunarodni prelaz za cestovni saobraćaj. Izvjesno je da u toku godine, kada je najveća frekvencija saobraćaja, ovaj prelaz bude otvoren za putnički saobraćaj”, rekao je Banjac i dodao da bi to bilo dva do četiri mjeseca u godini.

On je naglasio da će nakon ovog sastanka uslijediti pokretanje pitanja kod organa BiH, uključujući MIP BiH i Mješovitu komisiju BiH.

“Druga stvar koja se tiče prekategorizacije graničnog prelaza jeste izmjena Međunarodnog ugovora, koju mora da potvrdi Brisel. Bitno je da se građanima Kozarske Dubice, ali i Hrvatske kaže istina da se taj proces neće moći završiti tri do pet narednih godina jer mnogo toga zavisi od Evropske komisije, odnosno Brisela. Nama je u cilju da u tom periodu pokažemo da prelaz može imati ekonomsku opravdanost i da on spaja dva naroda i EU sa BiH”, rekao je Banjac.

On je posjetio i Hrvatski sabor, gdje se sastao sa zastupnicima više političkih partija i razgovarao o istom pitanju i prekograničnoj saradnji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana