Грајф: Дићи глас против антисемитизма и ревизије историје

Срна
Грајф: Дићи глас против антисемитизма и ревизије историје

Доња Градина - Израелски историчар Гидеон Грајф поручио је данас у Доњој Градини да треба дићи глас против застрашујућег тренда антисемитизма и ревизије историје Другог свјетског рата свуда у свијету.

“То дугујемо будућим генерацијама, то дугујемо нашим прецима”, рекао је Грајф на обиљежавања Дана сјећања на жртве усташког злочина - геноцида у концентрационом логору Јасеновац и његовом највећем стратишту Доњој Градини. Он је истакао да је морална дужност и обавеза свих нација да не дозволе да се јасеновачко мучеништво понови, те је овом приликом дао подршку изградњи меморијалног центра у Доњој Градини.

“Наша је морална дужност да будемо овде у име Срба, Јевреја и Рома који су брутално убијени, а посебно према 20.000 дјеце”, рекао је Грајф, који је и аутор књиге “Јасеновац - балкански Аушвиц” .

Он је указао да ратови и питање рехабилитације идеологија које садрже вјерску, расну и друге врсте нетрпељивости и мржње треба да брину сваку особу на свијету.

Грајф је напоменуо и да се у својој књизи бавио феноменом два најбруталња логора Аушвицом и Јасеновцем и дошао до закључка да је Јасеновац био бруталнији.

Према његовим ријечима, усташки режим је био један од најсмртоноснијих у 20. вијеку.

“Ми треба да смо довољно гласни и наше активности да су усмјерене на уједињавање снага које се боре за очување универзалних антифашистичких вриједности човјечанста”, рекао је Грајф.

Он је и овом приликом указао на покушаје ревизије историјских догађаја из Другог свјетског рата и да се порекну злочини почињени да се над Србима, Јеврејима и антифашистима и покуашаја да се на међународном ниову умањи број жртава.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана