Градоносне облаке разбиле 634 ракете

Анита Јанковић-Речевић
Градоносне облаке разбиле 634 ракете

Бањалука - У циљу одбране воћњака и пољопривредних усјева од града радници предузећа “Противградна превентива РС”, због нестабилних временских прилика, испалили су од средине априла 634 ракете, што је највише у посљедњих неколико деценија.

Директор “Противградне превентиве” Тихомир Дејановић истиче да су ове сезоне, која је почела 15. априла, дејствовали 21 дан, од чега су стријелци 14 дана испаљивали ракете.

- Највише ракета, 192, испаљено је прошли уторак, и то је један од најтежих мајских дана за наше предузеће у посљедњих 47 година. Штета је пријављена само на дијелу општина Лакташи и Прњавор - рекао је Дејановић.

Он је истакао да у трећој декади маја ово предузеће даје свој технички и методолошки максимум.

- У свим овогодишњим случајевима развоја градоопасне облачности дјеловали смо правовремено, са довољним бројем ракета, чиме смо појаву града свели на минималне мјере - оцијенио је Дејановић.

Према његовим ријечима, заштита од града у наредном периоду имаће знатно више ефекта у пограничном појасу са Хрватском уз ријеку Саву захваљујући новој опреми. Ријеч је о 35 генератора сребро-јодида за одбрану подручја Поткозарја и Лијевче поља, а вриједност инвестиције је око 120.000 евра.

- Генераторе и 1.000 литара отопине смо набавили из Хрватске и у рад су пуштени почетком прошле седмице. Распоређени су од истока Козарске Дубице, на подручју Градишке, на западу Српца и сјевера Лакташа и везани су на хрватску мрежу - рекао је Дејановић.

Појаснио је да су генератори мање учинковити од противградних ракета, али омогућавају континуирани рад уз границу, у зонама аеродрома и немају забрана за дејство.

- Аутоматски приземни генератори користе се у сузбијању града у Шпанији, Француској, Мађарској и Хрватској. Раде на принципу сагоријевања метеоролошке отопине сребро-јодида у ацетону и на сат троше 1-1,2 литра отопине која кошта око 11 марака по литру - навео је Дејановић. 

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде РС Стево Мирјанић каже да је пројектом модернизације противградне заштите обезбијеђено 25 милиона КМ из кредита Инвестиционо-развојне банке РС.

  • Пројекат подразумијева набавку савремених метеоролошких радара, аутоматских противградних станица првог, другог и трећег реда, формирање главног оперативног центра и центра за прикупљање, асимилацију и дистрибуцију података. Кроз овај пројекат је планирана и градња радарског центра за метеоролошки радар за потребе противградне заштите на Јахорини - рекао је Мирјанић и додао да “Противградна превентива” има најсавременији и најпоузданији систем у ширем окружењу.

Брањено подручје

Тихомир Дејановић истиче да брањено подручје обухвата милион хектара геопростора у 26 локалних заједница. 

- Битку с градом водимо са 218 класичних противградних станица, 11 аутоматских станица те 35 приземних генератора сребро-јодида. Основни радар за рад у сезони је инсталиран на Борји, док је у техничкој резерви радар у Регионалном противградном центру у Новој Тополи - рекао је Дејановић и додао да су у овогодишњу сезону ушли са 2.228 ракета.

Утрошак ракета од почетка сезоне до краја маја по годинама

2013.                     423

2014.                     436

2015.                     246

2016.                      10

2017.                     247

до 25.5.2018.     634

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана