Грађани из БиХ најбројнија мањина у Словенији

nezavisne.com
Грађани из БиХ најбројнија мањина у Словенији

Љубљана, Бањалука - Од два милиона словеначких држављана, њих чак 108.000 рођено је у БиХ и најбројнија су мањина у тој земљи, показује истраживање које је спровео словеначки “Каритас”.

Према подацима из студије, чак 86 одсто укупне миграције припада земљама бивше Југославије. Иза бх. држављана, на другом мјесту су грађани рођени у Хрватској, њих 45.000, што је два пута мање од наших држављана.

Након бх. грађана и Хрвата долази Србија са око 26.000 грађана у Словенији, те Сјеверна Македонија и Косово са по 17.000. Иза њих су Нијемци са 7.000, Италијани са 4.000, Црногорци са 3.300, Руси и Азијати са по 3.000, те Аустријанци са 2.600 и Украјинци са 2.400.

И у прошлој години, како су истакли, највише новодосељених људи у Словенију дошло је из БиХ, на основу споразума између Словеније и БиХ о запошљавању наших држављана у тој земљи.

“Споразум описује услове за довођење грађана БиХ у Словенију, који важи три године. Прве године радник би требало да остане код истог послодавца. У прошлости, овај период је трајао дуже, што је довело до жалби бројних организација да ти људи раде у готово робовским радним условима”, наглашено је у документу.

Према подацима из студије, генерално бх. миграција доприноси са чак 11,5 одсто бруто домаћег производа у БиХ, са дознакама вриједним више од двије милијарде долара. Једино Косово, с удјелом од 13 одсто, доприноси више својој економији од БиХ.

“Ако подробније погледамо податке за БиХ, можемо видјети да трансфери из Словеније доприносе са седам одсто од свих дознака бх. дијаспоре. У поређењу са бројем радника, овај број је низак, а то се може објаснити тиме да мигранти из БиХ у Словенији раде послове с ниским примањима, а посљедично томе, мало новца могу одвојити да пошаљу кући”, наглашено је у студији.

Студија такође показује да бх. грађани током седмодневног боравка у БиХ са собом понесу око хиљаду евра, од чега 450 евра оставе породици, док остатак потроше на храну и услуге.

“Истраживање показује да већина бх. дијаспоре највише финансијске помоћи пруже својој најужој фамилији, најчешће у виду директне потрошње, хитних поправки, грађевинских радова, а веома ријетко с намјером инвестирања у неку компанију. Разговор са бх. мигрантима указује на то да многи имају намјеру новац уложити у изградњу куће у својој земљи”, истакли су они.

Дијаспора у Словенији

  • ПЛУС ФОТО: Словенија3
  • 45.000 Хрватска
  • 26.000 Србија
  • 17.000 Сјеверна Македонија
  • 17.000 Косово
  • 7.000 Њемачка
  • 4.000 Италија
  • 3.300 Црна Гора
  • 3.000 Русија
  • 2.600 Аустрија
  • 2.400 Украјина

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана