Градишка испунила услове да добије статус града

ATV
Градишка испунила услове да добије статус града

Градишка је испунила све услове, и ове године може да добије статус Града. У Општини су вриједно радили, а то показује и број запослених који је премашио републички стандард. На то су данас посебно били поносни народни посланици из Градишке. Кажу, задњих година радилило се и на изградњи путева, развоју привреде и туризма.

“Ако узмемо све економске, географске, културне, регионалне потенцијале Градишке, схватићемо да је сасвим природно да Градишка постане град,” рекао је Дрнис Шулић, посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске. 

“У посљедње двије године владајућа структура на подручју наше општине Градишка, урадила је преко 40 километара асфалтних путева. Ти путеви су углавном рађени у руралним подручјима. Зашто баш тамо? Зато што нам је био циљ, да кроз  побољшање инсфрастуктурних услова у нашој општини задржимо људе да живе у селима и да живе од производа свога рада,” каже Ранка Перић Ромић, посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске.

Становницима Градишке ће промјена статуса бити само слово на папиру, јер како кажу, за њих је Градишка већ одавно град, а не само општина.

“Мислим да заслужује и због броја становника и због свих установа које су смјештене у граду. У сваком случају с обзиром да су многи други градови из нашег окружења још 2011, 2012. добили статус града, мислим да и Градишка заслужује 2019.”  “У сваком случају то заслужује. Ја сам спреман честитати ако добијемо то.”  “Мени је битно како људи живе, а је л то сада има звање града или нема.. Ако су добре улице, ако је све урађено како треба, то је за мене град. Ако има болницу, ако има те институције и ако то све добро функционише, то је то,” коментари су становника Градишке. 

Општинске власти су још прије двије године покренуле поступак за додјелу статуса града. Скупштина општине је одлуку прослиједила Влади Српске, која је у августу прошле године утврдила Нацрт закона о граду Градишка. 

Општина Градишка испуњава све законске услове да добије статус Града. Уколико Народни посланици тако изгласају, Градишка ће поред Приједора, Банајлуке, Добоја, Бијељине, Источног Сарајева, Зворника и Требиња, постати осми град у Републици Српској. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана