Градишка: Хоспитализовано осам лица са симптомима тровања гљивама

Срна
Градишка: Хоспитализовано осам лица са симптомима тровања гљивама

Градишка - У градишку Болницу примљено је осам пацијената због тровања гљивама, од којих су два, са тежим симптомима, упућена на даље лијечење у Бањалуку, рекао је Срни начелник Хигијенско-епидемиолошке службе Дома здравља Градишка Богдан Миленковић.

Миленковић је навео да су ови пацијенти у градишку Болницу примљени у протекла четири дана, те апеловао да становници крајње опрезно приступе брању, чувању и конзумирању гљива, да би се избјегло тровање која је најчешће опасно по живот.

Он је навео да се симптоми тровања манифестују одмах или након 24 часа од конзумације гљива, те да је потребно одмах се јавити у Хитну службу и са собом понијети остатке конзумираних гљива.

"Симптоми су мучнина, повраћање, грчеви у стомаку, дијереја, претјерано знојење, дрхтавица, вртоглавица, проблеми са дисањем и проблеми у раду срца.
Одрасле особе за прву помоћ могу попити раствор од три до пет кашикица соли у топлој води да би се изазвало повраћање, али овај раствор не смију пити дјеца", напоменуо је Миленковић.

Посљедњих дана бројни грађани одлучили су се за бербу гљива, којих након кишних периода, посебно у Поткозарју, има у изобиљу. Додатни мотив за бераче је добра откупна цијена гљива, посебно вргања, чија цијена, у зависности од класе, износи од три до шест КМ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана