Град засуо Бањалуку, на планинама снијег ФОТО

С.Д. - M. В. фото: А. Чавић
Град засуо Бањалуку, на планинама снијег ФОТО

Бањалука - Бањалуку је јуче захватило невријеме праћено јаком кишом и градом, док је у неким дијеловима Српске падао и снијег.

Дежурни метеоролог у Хидрометеоролошком заводу РС Драшко Рудан рекао је да град, осим на воћу, није могао изазвати већу штету. Он је истакао да је у вишим предјелима и брдско-планинском подручју било и снијега.

Планине и брда у југозападном дијелу Српске јуче су осванули прекривени бијелим покривачем. Снијег је падао и у нижим предјелима, али због температуре у плусу није се дуго задржао.

Мјештанин Ораховљана код Градишке Миле Ђурић каже да је изненађен учесталим снијегом у априлу и да се плаши да ће ниске температуре и снијег на тек процвјеталом воћу начинити велику штету.

Снијег је падао и на подручју Сарајева и Кнежева, а на Романији и у Хан Пијеску висина бијелог покривача била је од четири до шест центиметара.

Директор "Противградне превентиве РС" Јовиша Ковачевић рекао је да је јуче почела сезона противградне заштите, наводећи да покривају 22 општине у Српској, Брчко и Градачац у ФБиХ.

- Сезона ће трајати до 15. октобра. Набавили смо 400 ракета и са већ постојећим у сезону улазимо са 1.710 комада, односно 8,4 ракете по противградној станици. Планирана је набавка још 600 противградних ракета средствима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде РС - рекао је Ковачевић.

Воће

Шеф Завода за воћарство у Пољопривредном институту РС Нада Завишић рекла је да би град који је падао већ три пута овог прољећа могао оставити много штете на воћњацима, а да су најугроженије шљиве и кајсије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана