Град уништио крушке и јагоде

nezavisne.com
Град уништио крушке и јагоде

Бањалука, Сански Мост - Олујно невријеме праћено градом, које је протеклих дана захватило неколико општина у БиХ, направило је пустош на воћњацима, али и на засијаним пољопривредним културама.

Драгоја Дојчиновић, предсједник Удружења воћара РС, казао је да је град највише штете начинио на плантажи воћа у Ријечанима, код Лакташа, гдје је уништено око 110 хектра воћа.

“Уништено је 110 хектра воћа, од чега је 70 хектра крушке, 20 хектара брескве, 10 хектара шљиве и 10 хектара вишње”, казао је Дојчиновић.

Према његовим ријечима, поред огромног губитка које је претрпио власник, Дојчиновић додаје да је велика штета за РС јер је то једна од највећих плантажа које Република Српска има.

“Невријеме је погодило воћњаке и у Козарској Дубици, а највише су страдале јабука и крушка”, казао је Дојчиновић.

Са плантаже у Ријечанима казали су да је штета огромна и да се креће око 80 одсто.

“О свему је обавијештена општинска комисија Лакташи, која ће извршити процјену, као и Удружење воћара РС”, казао је Огњен Мандић, руководилац ове плантаже.

Никола Вукота, воћар из Требовљана, код Градишке, који има шест хектара воћа, казао је да је само Бог сачувао његове воћњаке, док Дарко Милошевић, воћар из Угљевика, истиче да је ову регију невријеме засад обишло, те да није било штете.

Олујно невријеме праћено снажним вјетром и ледом причинило је протеклог понедјељка велику материјалну штету на подручју села Кијево, које је удаљено петнаестак километара од Санског Моста. Према ријечима мјештана, након обилне кише са оближњих брда се спустила права бујица, која је носила све пред собом те поплавила десетак кућа.

Сем што је причињена штета на стамбеним и помоћним објектима, град је направио праву пустош на засијаним пољопривредним културама.

Велику штету претрпио је Асим Кумалић, највећи производач јагода на овим просторима, којем је лед уништио засаде јагода на површини од десет дунума.

“Штета је готово потпуна и тешко да ће се нешто спасити, а јагоде су биле пред бербу. Губици су око 50.000 КМ”, каже Кумалић.

Штету на својим културама пријавили су и овдашњи воћари и повртари, који кажу како не памте овакво невријеме.

“Вјерујте, лед је тако падао да се могао товарити лопатама, ништа није поштедио. Овакво невријеме нису запамтили ни најстарији мјештани”, каже Хусеин Селимовић, локални фармер.

Бранко Мастало, предсједник Удружења повртара РС, казао је да није било велике штете на поврћу.

“Поврће је доста малено и није толико развијено у овом периоду”, казао је Мастало.

Додаје да ће се оно поврће које је страдало вјероватно и обновити.

“Лед који је падао у неким општина у РС није утицао на кукуруз, али вјетрови који се јављају учинили су да пшеница и јечам полегну по земљи, што је огромна штета, јер долази до трулења ових пољопривредних култура”, казао је Мастало.

Милица Ђорђевић, дежурни метеоролог Републичког хидрометеоролошког завода РС, казала је да се нестабилно и промјенљиво вријеме наставља и у наредном периоду.

“У наредна два-три дана поново ће бити нестабилно и биће пљускова, али слабијег интензитета него претходних дана”, казала је Ђорђевићева.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана