Град Сарајево пред колапсом

Срна
Град Сарајево пред колапсом

Сарајево - Граду Сарајеву пријети финансијски колапс, а тиме и гашење институције главног града БиХ, јер је усвајањем, односно ступањем на снагу Закона о измјенама и допунама Закона о припадности јавних прихода у Федерацији БиХ /ФБиХ/, федерални Парламент искључио град из финансирања.

Након што је на снагу ступила измјена Закона о припадности јавних прихода у ФБиХ, Влада Кантона Сарајево је оцијенила да није обавезна да настави да финансира  град Сарајево и 15. маја ове године уплатила је посљедњу траншу коју је град добијао као грант.

Градоначелник Сарајева Иво Комшић, замјеник градоначелника Ранко Човић, предсједавајући Градског вијећа Сабахудин Делалић и његови замјеници Миро Лазовић и Градимир Гојер данас су тим поводом одржали конференцију за новинаре да би јавност упознали о предузетим и планираним мјерама и активностима за рјешавање новонасталог проблема финансирања града Сарајева.

"Ступањем на снагу овога закона, дошло је до повреда права града Сарајева на локалну самоуправу. Наиме, ФБиХ је преузела финансирање свих јединица локалне самоуправе с тим да је град Сарајево, такође, јединицу локалне самоуправе, искључила из финансирања", упозорио је Комшић.

Он је подсјетио да се град Сарајево годинама финансира текућим грантом Кантона Сарајево, који се временом смањивао, да би у 2014. години био сведен на минимум, од 5.300.000 КМ.

Комшић сматра да су приликом доношења овог закона прекршени кључни прописи и одредбе Устава ФБиХ, Европске повеље о локалној самоуправи и Закон о принципима локалне самоуправе ФБиХ.

"Није познато  да постоји држава да нема главни град. На овај начин граду Сарајеву упућена је политичка порука из федералног парламента да не желе Сарајево као главни град. С друге стране, у економском смислу ово значи да се радикално, готово до престанка, сужавају функције града Сарајева", нагласио је Комшић.

Он сматра да је трајно рјешење у финансирању града Сарајева из буџета ФБиХ, јер је град дефинисан као јединица локалне самоуправе.

"Оно што до сада знамо јесте да су они ушли законито, јер нема визног режима и имају право боравити мјесец дана. Они су улазили у БиХ сукцесивно од 26. до 30. септембра. Хотели су пријавили њихово присуство Служби за послове са странцима. Нема информација да је било ко од њих у униформи, нити да је наоружан", навела је Малагићева.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана