Грабовац: Правосуђе БиХ кочи процесуирање злочина над Србима

Срна
Грабовац: Правосуђе БиХ кочи процесуирање злочина над Србима

Бањалука - Предсједник Одбора за тражење заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске Марко Грабовац сматра да Тужилаштво и Суд БиХ сносе највећу одговорност за непроцесуирање ратних злочина које су јединице Хрватске војске починиле над Србима на подручју Мркоњић Града, Јајца и Посавине.

Грабовац је рекао Срни да је крајње неприхватљиво да за ове злочине до данас нико није одговарао, упркос бројним доказима, масовним српским гробницама и изјавама свједока. “Породице погинулих и несталих из Републике Српске нису задовољни радом Тужилаштва и Суда БиХ на процесуирању ратних злочина које су јединице Хрватске војске починиле над Србима у БиХ јер се више од двије деценије након рата ништа не чини о овом питању”, истакао је Грабовац.

Према његовим ријечима, иза јединица Хрватске војске у Броду и Посавини остале су масовне гробнице Срба, логори, уништена и опљачкана српска имовина.

Грабовац је навео да је на подручју Брода до сада откривено осам масовних гробница, једна на подручју Славонског Брода, те да су ексхумирани посмртни остаци више од 300 лица.

Он је подсјетио да је 2002. године комплетна документација са доказним материјалима о ратним злочинима над Србима на подручју Брода и Посавине предата Хашком трибуналу, Тужилаштву БиХ и Окружном тужилаштву Добој.

Београдски адвокат Душан Братић поднио је Тужилаштву Србије кривичну пријаву против бившег команданта 4. гардијске бригаде Хрватске војске и актуелног министра одбране Хрватске Дамира Крстичевића и његових сабораца због сумње да су у септембру 1995. године починили ратни злочин над српским цивилима на подручју Јајца.

Братић је рекао да је МУП Републике Српске још 2005. године прослиједио Тужилаштву БиХ доказе о злочинима Хрватске војске код Јајца, али да та правосудна институција није ништа урадила о том питању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана