Gorivo jeftinije i do 13 feninga

Danijela Stokanić
Gorivo jeftinije i do 13 feninga

Banjaluka - Cijena goriva u RS nastavila je da pada, a u odnosu na prošlu sedmicu na pojedinim pumpama ono je jeftinije i do 13 feninga po litru.

Međutim, to  ni ovaj put neće uticati na pojeftinjenje robe i usluga koje zavise i od cijena nafte i naftnih derivata.

Cijena goriva na pumpama u RS je za nepuna dva mjeseca padala i do šest puta. To znači da je gorivo, u odnosu na početak decembra, pojeftinilo za oko 30 feninga.

Na banjalučkim pumpama ističu da su prethodne promjene cijena goriva bile logične, jer je i nabavna bila niža. Međutim, sad se dešavaju kontradiktorne stvari, jer dok nabavne cijene skaču, gorivo na pumpama i dalje pojeftinjuje.

Prema riječima direktora banjalučkog "Krajinapetrola" Milovana Bajića radi se o kratkoročnom pojeftinjenju, jer bi cijene goriva veće od utorka mogle biti veće.

Bajić je objasnio da se trenutno odvija tržišna utakmica između velikog broja distributera, a sve kako bi rasprodali ogromne zalihe, što potrošačima ide naruku.

- Nekim cijenama sam prilično zbunjen. Samo se pitam otkud tako ekstremno niske cijene na pojedinim pumpama, jer one se nikako ne uklapaju u kalkulaciju. Da li vrše baždarenje pištolja za sipanje goriva, pa se vjerovatno sipa manja količina - pita se Bajić, ne krijući sumnju u kvalitet goriva na tim pumpama.

Sekretar Grupacije za promet naftom i naftnim derivatima u Privrednoj komori RS Zoran Berak kaže da distributeri konstantno prate kretanja cijena nafte na svjetskom tržištu i shodno tome koriguju cijene čim dođe do promjena.

Dodao je da je pojeftinjenje goriva na benzinskim pumpama u Srpskoj usko povezano sa cijenama sirove nafte na svjetskom tržištu, kao i sa kursom dolara od koga takođe zavisi po kojoj cijeni će distributeri nabavljati naftu u RS.

- Takođe, u RS tržište je regulisano na principu slobodnog formiranja cijena i distributeri nafte i naftnih derivata imaju mogućnost da sami određuju kada i koliko će promijeniti cijenu svojih proizvoda. S obzirom na to da u RS ima veliki broj pumpi, velika konkurencija je takođe jedan od faktora koji određuje cijenu goriva - kazao je Berak, ističući da je teško očekivati dalji pad cijene goriva.

Predsjednik Pokreta potrošača RS Dragutin Bošković rekao je da uprkos padu cijena goriva, pojeftinjenja robe i usluga nema ni na vidiku.

- Siguran sam da u RS, uprkos sve nižim cijenama nafte, ništa neće pojeftiniti. Ne sjećam se da ikad to i desilo. Međutim, čim cijene nafte skoče i sve drugo poskupi - rekao je Bošković, dodajući da su tek prevoznici priča za sebe.

Da neće doći do pojeftinjenje prevoza potvrdio je predsjednik Udruženja prevoznika RS Nikola Grbić.

- Do male korekcije u cijenama prevoza doći će jedino kada cijena goriva bude 1,20 KM, u što čisto sumnjam da će se dogoditi. Zahvaljujući ovim cijenama nafte, prevoznici prvi put posluju pozitivno - rekao je Grbić.

Brašno jeftinije, hljeb nije

Predsjednik Udruženja mlinara RS Zoran Kos ističe da je cijena brašna nedavno korigovana.

- Vreća brašna od 25 kilograma jeftinije je za 0,50 KM, odnosno, po kilogramu dva feninga. O daljem pojeftinjenju trenutno ne razmišljamo - rekao je Kos.

S druge strane predsjednik Udruženja pekara regije Banjaluka Goran Grabovac je istakao da neće doći do korekcija cijena pekarskih proizvoda.

Benzinska pumpa evrodizel  benzin 98  benzin 95

"Krajinapetrol"    1,45             1,69               1,59

"Nešković"           1,39             1,69               1,49

"Nestro petrol" 1,45-1,57         1,85               1,55

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana