Гориво јефтиније и до 13 фенинга

Данијела Стоканић
Гориво јефтиније и до 13 фенинга

Бањалука - Цијена горива у РС наставила је да пада, а у односу на прошлу седмицу на појединим пумпама оно је јефтиније и до 13 фенинга по литру.

Међутим, то  ни овај пут неће утицати на појефтињење робе и услуга које зависе и од цијена нафте и нафтних деривата.

Цијена горива на пумпама у РС је за непуна два мјесеца падала и до шест пута. То значи да је гориво, у односу на почетак децембра, појефтинило за око 30 фенинга.

На бањалучким пумпама истичу да су претходне промјене цијена горива биле логичне, јер је и набавна била нижа. Међутим, сад се дешавају контрадикторне ствари, јер док набавне цијене скачу, гориво на пумпама и даље појефтињује.

Према ријечима директора бањалучког "Крајинапетрола" Милована Бајића ради се о краткорочном појефтињењу, јер би цијене горива веће од уторка могле бити веће.

Бајић је објаснио да се тренутно одвија тржишна утакмица између великог броја дистрибутера, а све како би распродали огромне залихе, што потрошачима иде наруку.

- Неким цијенама сам прилично збуњен. Само се питам откуд тако екстремно ниске цијене на појединим пумпама, јер оне се никако не уклапају у калкулацију. Да ли врше баждарење пиштоља за сипање горива, па се вјероватно сипа мања количина - пита се Бајић, не кријући сумњу у квалитет горива на тим пумпама.

Секретар Групације за промет нафтом и нафтним дериватима у Привредној комори РС Зоран Берак каже да дистрибутери константно прате кретања цијена нафте на свјетском тржишту и сходно томе коригују цијене чим дође до промјена.

Додао је да је појефтињење горива на бензинским пумпама у Српској уско повезано са цијенама сирове нафте на свјетском тржишту, као и са курсом долара од кога такође зависи по којој цијени ће дистрибутери набављати нафту у РС.

- Такође, у РС тржиште је регулисано на принципу слободног формирања цијена и дистрибутери нафте и нафтних деривата имају могућност да сами одређују када и колико ће промијенити цијену својих производа. С обзиром на то да у РС има велики број пумпи, велика конкуренција је такође један од фактора који одређује цијену горива - казао је Берак, истичући да је тешко очекивати даљи пад цијене горива.

Предсједник Покрета потрошача РС Драгутин Бошковић рекао је да упркос паду цијена горива, појефтињења робе и услуга нема ни на видику.

- Сигуран сам да у РС, упркос све нижим цијенама нафте, ништа неће појефтинити. Не сјећам се да икад то и десило. Међутим, чим цијене нафте скоче и све друго поскупи - рекао је Бошковић, додајући да су тек превозници прича за себе.

Да неће доћи до појефтињење превоза потврдио је предсједник Удружења превозника РС Никола Грбић.

- До мале корекције у цијенама превоза доћи ће једино када цијена горива буде 1,20 КМ, у што чисто сумњам да ће се догодити. Захваљујући овим цијенама нафте, превозници први пут послују позитивно - рекао је Грбић.

Брашно јефтиније, хљеб није

Предсједник Удружења млинара РС Зоран Кос истиче да је цијена брашна недавно коригована.

- Врећа брашна од 25 килограма јефтиније је за 0,50 КМ, односно, по килограму два фенинга. О даљем појефтињењу тренутно не размишљамо - рекао је Кос.

С друге стране предсједник Удружења пекара регије Бањалука Горан Грабовац је истакао да неће доћи до корекција цијена пекарских производа.

Бензинска пумпа евродизел  бензин 98  бензин 95

"Крајинапетрол"    1,45             1,69               1,59

"Нешковић"           1,39             1,69               1,49

"Нестро петрол" 1,45-1,57         1,85               1,55

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана