Гордана Огњеновић, дипломирани психолог из Шековића: Стројевим кораком до титуле најбољег официра

Милијана Латиновић
Гордана Огњеновић, дипломирани психолог из Шековића: Стројевим кораком до титуле најбољег официра

Бањалука - Гордана Огњеновић (26) из Шековића одлучила је да штикле замијени војничким чизмама и стане раме уз раме са мушким колегама, а својом упорношћу и радом изборила се за титулу најбољег у Четвртој класи официра у Оружаним снагама БиХ.

Од дјетињства је маштала да једног дана обуче униформу и стројевим кораком крене у војнички живот.

Са Универзитета у Источном Сарајеву понијела је звање дипломирани психолог, а с обзиром на то да није добила посао у струци, пријавила се у војску. Након многих тестирања и успјешно завршене обуке, која је трајала 11 мјесеци, Огњеновићева је постала командир вода пјешадијске чете у Бијељини.

- Прелазак из цивилног у војнички начин живота није био нимало лак, а најтеже од свега било је навикнути се на рад по команди, дисциплину, исхрану, војнички кревет и чизме. Нама као младим људима највише је недостајала слобода кретања, која је била ограничена на касарну и неколико викенда за одлазак кући - испричала је Огњеновићева.

Одлука да истраје и докаже себи да ништа није немогуће надјачала је препреке, на које сада гледа с осмијехом на лицу. 

Иако није прва жена у редовима Оружаних снага БиХ, истиче да још постоје предрасуде у нашем друштву о женама војницима, али да припаднице љепшег пола великим радом и залагањем успијевају да се изборе за равноправан статус са мушким колегама.

- Дјевојке из моје класе показале су не само да смо равноправне са мушкарцима него и да многе ствари можемо боље од њих. У прилог томе говори чињеница да је међу најбољима било неколико дјевојака - рекла је Огњеновићева.

Титула најбоље, каже ова млада официрка, награда је за предан рад и упорност и представља велику мотивацију и јак темељ изградње војне каријере.

- Срећна сам што сам успјела. Осјећам се спремнијом и имам много више самопоуздања. Доказала сам и себи и другима да сам дорасла униформи коју носим - казала је Огњеновићева и додала да војничка униформа за њу представља част те да је с поносом носи и с љубављу обавља свој посао.

Успјех ове младе официрке учинио је поносним њене родитеље и брата који су јој у свему највећа подршка.

Војска је за њу начин живота и, како каже, трудиће се и даље да искористи све могућности за усавршавање како у војном позиву, тако и у сфери психологије.

- Ово је позив у коме се никада не зна гдје ћемо сутра бити. Оно што бих ја вољела је да спојим своје цивилно школовање са војним те да радим оно што најбоље знам - додала је Огњеновићева.

Тестирање

Гордана Огњеновић истиче да су обуци претходила тестирања физичке спремности. Кандидати су радили психометријски тест, презентације, есеј, извршавали командне задатке, групне дискусије и имали тимску трку.

- Тестирање је креирано тако да провјери способности вођства, посвећеност и мотивацију, карактер и одлучност, а уз висок ниво транспарентности и без пристрасности по било ком основу - истакла је Огњеновићева и додала да су посљедња фаза биле љекарске провјере.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана