Голић: Ускоро једношалтерски систем издавања грађевинских дозвола

Срна
Голић: Ускоро једношалтерски систем издавања грађевинских дозвола

Источно Сарајево - Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић изјавила је данас да ће све општине из састава града Источно Сарајево почети да примјењују једношалтерски систем издавања грађевинских дозвола.

Голићева је након састанка са представницима општина Источна Илиџа, Источно Ново Сарајево, Источни Стари Град, Пале, Соколац, Трново, Власеница и Фоча, новинарима рекла да сматра да ће једносшалтерски систем до половине године заживјети у свим локалним заједницама у Републици Српској.

"Електронски систем издавања грађевинских дозвола биће уведен када буду завршене јавне евиденције, када је ријеч о земљишним књигама, што је основ за издавање електронске дозволе", рекла је Голићева новинарима у Источном Сарајеву.

Голићева је подсјетила да је Свјетска банка донирала Влади Републике Српске софтвер за издавање електронских грађевинских дозвола, тако да Влада из буџета неће дати ни фенинг за куповину тог софтвера.

Према њеним ријечима, Свјетска банка ће спровести процедуру, изабрати стручњаке који ће тај софтвер инсталирати, након чега може почети издавање електронских грађевинских дозвола.

"Општине би требале да у дигиталној форми имају сву спроведбену планску документацију, а основ за заживљавање електронске грађевинске дозволе је власнички лист, рјешавање имовинско-правних односа, односно, изједначавање посједа и грунтовнице", указала је Голићева.

Она је додала да је увођење једношалтерског система издавања грађевинских дозвола у свим општинама Српске прва фаза ка издавању електронских грађевинских дозвола, што ће захтијевати измјену 17 закона који у себи имају одредбе који коче изадавње ових дозвола.

Голићева је појаснила да ће, када све наведене процедуре буду окончане, водитељ поступка у Министарству или локалној заједници, електронски путем добити све релевантне сагласности и у року једног или два дана грађанину доставити рјешење да ли има или нема право да гради на одређеној локацији.

"Свима нам је циљ привлачење инвестиција, кроз скраћивање процедура, водећи рачуна о испуњавању оних поступака и процедура који су Споразумом о стабилизацији и придруживању потребни, али и водећи рачуна о европским директивама", навела је Голићева.

Она истиче да је на састанку било ријечи и о поступку легализације, коефицијентима изграђености одређених објеката, као и о скраћивању процедура спроведбених и статешких планских докумената, како инвеститор на измјене регулационих планова не би морао да чека једну или двије године, већ да та процедура буде готова за два до четири мјесеца.

"Разговарали смо и о одлагању отпада, упознали смо их са поступцима и фазама до којих смо дошли, а свакако став локалних заједница биће нам пресудан код плана управљања и трасирања пута којим путем ће кренути", рекла је Голићева. Начелник општине Источно Ново Сарајево Љубиша Ћосић поручио је да ће једношалтерски систем и електронске грађевинске дозволе бити од користи грађанима и инвеститиорима. "Данас су нам понуђена рјешења која смо ми прихватили и битно је истаћи да је онај дио који се односи на измјену закона уређења простора и грађења који обухвата једностепено усвајање регулационих планова и спроведбено планских докумената у нашим општинама од велике користи, и за нас и за инвеститоре", нагласио је Ћосић, који је и предсједник Савеза општина и градова Републике Српске. Ћосић је истакао да ће једношалтерски систем и издавање електронских грађевинскох дозвола захваљујући закону о електронском потпису и печату, општинама омогућити да све одраде за инвеститора, што ће, како је навео, узети што је могуће мање времена. Он је рекао да је на данашњем састанку било ријечи и о одлагању отпада, са којим Источно Сарајево има проблем, јер депоније које се налазе у Палама и Трнову не задовољавају услове. Градоначелник Истрочног Сарајево Ненад Вуковић и начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић сагласни су да данашњи састанак представља један добар приступ, јер се актуелни проблеми у функционисању локалних заједница стављају пред начелнике, те се уз консултацију са њима отварају теме и траже адекватна рјешења. Данашњи сусрет, први је у низу састанака које ће Министарство организовати са јединицама локалне самоуправе, у вези са планираним измјенама прописа о уређењу простора и грађењу, првенствено у дијелу који се односи на увођење електронске грађевинске дозволе.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана