Golfovi omiljeni automobli lopova u BiH

klix.ba
Golfovi omiljeni automobli lopova u BiH

Stotine automobila ukradeno je u Bosni i Hercegovini i ove godine, a tek nešto manje od polovine krađa je uspješno rasvijetljeno. Kao i ranijih godina, najviše su se krala Volswagen vozila koja su lopovi u većini slučajeva koristili za izvršenje drugih krivičnih djela.

Najviše automobila i ove godine je ukradeno u Kantonu Sarajevo gdje se desilo 265 teških krađa motornih vozila, dok su u istom periodu prošle godine zabilježene 373 krađe automobila. Najveći broj otuđenih vozila u Kantonu Sarajevo su Golfovi, Audiji, Škode i BMW-ovi.

“Od januara do oktobra 2018. godine podneseni su službeni izvještaji protiv 23 osobe prilikom čega je rasvijetljen veći broj krivičnih djela u vezi s motornim vozilima. U mjesecu novembru uhapšeno je više osoba, a policijski službenici Odjeljenja za imovinske delikte podnijeli su službene izvještaje o učinjenom krivičnom djelu, gdje je rasvijetljeno osam krivičnih djela u vezi s motornim vozilima”, kazali su nam iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

Krala se skupocjena vozila u TK

Veliki broj krađa automobila, ali i dalje ni blizu kao u KS, desio se ove godine u Tuzlanskom kantonu gdje su otuđena 83 putnička vozila. “Imamo povećanje broja krađa u odnosu na prošlu godinu. Od ukupnog broja krađa uspjeli smo rasvijetliti 53 slučaja. Prijavljeno je 28 osoba, od čega je 13 povratnika ovoj vrsti djela. Najčešće su se krala skupocjena vozila, dok smo ranijih godina imali trend krađe Golfova i Pasata koji su se koristili za izvršenje određenih krađa”, rekao nam je glasnogovornik MUP-a TK Izudin Šarić. U Republici Srpskoj, saznajemo iz nadležnog MUP-a, ove godine evidentirano je 58 krivičnih djela koja se odnose na otuđenje motornih vozila, a od toga je 18 teških krađa automobila, 18 krađa i 22 krivična djela oduzimanja vozila. Od ukupnog broja krađa automobila u RS-u rasvijetljeno je 27 slučajeva. “U ovom periodu pronađeno je i vlasnicima vraćeno 67 vozila, od kojih je 37 otuđeno na teritoriji Republike Srpske, 23 su otuđena na teritoriji FBiH i sedam vozila za kojima je potragu raspisao INTERPOL”, podaci su iz MUP-a RS. Krađa vozila u prethodnim godinama bila je znatno izražena na području Srednjobosanskog kantona, što najbolje ilustruje činjenica da je samo u toku 2017. godine evidentirano ukupno 45 ukradenih vozila. Portparol MUP-a SBK Hasan Hodžić govori nam kako je ove godine otuđeno 18 vozila, od kojih je 13 pronađeno. Uglavnom se radi o vozilima marke Volswagen starije proizvodnje. “Broj ukradenih vozila u dosadašnjem periodu 2018. manji je za 27 ili 60 odsto u odnosu na isti period prošle godine. U 2018. godini naknadno su rasvijetljene tri krađe vozila, prilikom čega su protiv izvršilaca nadležnom kantonalnom tužilaštvu podneseni izvještaji o počinjenom krivičnom djelu teške krađe”, kazao nam je Hodžić. Na području Zeničko-dobojskog kantona ukradeno je 29 vozila ove godine, što je za 40,8 odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Zenička policija uspjela je pronaći 11 vozila, a dva vozila su pronađena zapaljena.

Ukradeno pet vozila u USK

Pet krađa automobila desilo se od januara do oktobra ove godine u Unsko-sanskom kantonu, dok je MUP USK u istom periodu prošle godine evidentirao četiri krađe automobila. “Otuđena su četiri vozila marke Volswagen i jedan Audi. Tri vozila su otuđena i korištena u izvršenju drugih krivičnih djela i ova vozila su pronađena, a za počiniocima se još traga. Naknadno su rasvijetljena dva otuđenja motornih vozila izvršenih po nepoznatom počiniocu, za koja su prijavljene tri osobe i od toga su dva povratnika ovim djelima”, kazala nam je Snežana Galić, portparol MUP-a USK. Na području Posavskog kantona tokom 2018. godine otuđena su četiri vozila marke Volswagen od kojih je jedno vozilo pronađeno i jedna osoba je prijavljena. Dvije krađe vozila desile su se u Bosansko-podrinjskom kantonu, a ukradena su vozila marke Pežo. U jednom slučaju počinioci su otkriveni i vozilo je vraćeno vlasniku, dok u drugom slučaju počinioci nisu otkriveni, a motorno vozilo je pronađeno na području Kantona Sarajevo i vraćeno vlasniku. Automobili su se krali ove godine i u Brčko distriktu gdje je zabilježeno osam krađa. Iz Policije Brčko distrikta kazali su nam kako su uspjeli rasvijetliti sedam krađa automobila. Pronađeno je svih osam vozila i vraćeno vlasnicima, dok je u jednom slučaju nepoznat počinilac. Podsjećamo, počinioci teške krađe automobila zakonski mogu dobiti kazne od šest mjeseci do šest godina zatvora. U našoj zemlji prošle godine je ukradeno 775 vozila kada su lopovima također bili najdraži Volswagen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana