Голфови омиљени аутомобли лопова у БиХ

klix.ba
Голфови омиљени аутомобли лопова у БиХ

Стотине аутомобила украдено је у Босни и Херцеговини и ове године, а тек нешто мање од половине крађа је успјешно расвијетљено. Као и ранијих година, највише су се крала Volswagen возила која су лопови у већини случајева користили за извршење других кривичних дјела.

Највише аутомобила и ове године је украдено у Кантону Сарајево гдје се десило 265 тешких крађа моторних возила, док су у истом периоду прошле године забиљежене 373 крађе аутомобила. Највећи број отуђених возила у Кантону Сарајево су Голфови, Аудији, Шкоде и BMW-ови.

“Од јануара до октобра 2018. године поднесени су службени извјештаји против 23 особе приликом чега је расвијетљен већи број кривичних дјела у вези с моторним возилима. У мјесецу новембру ухапшено је више особа, а полицијски службеници Одјељења за имовинске деликте поднијели су службене извјештаје о учињеном кривичном дјелу, гдје је расвијетљено осам кривичних дјела у вези с моторним возилима”, казали су нам из Министарства унутрашњих послова Кантона Сарајево.

Крала се скупоцјена возила у ТК

Велики број крађа аутомобила, али и даље ни близу као у КС, десио се ове године у Тузланском кантону гдје су отуђена 83 путничка возила. “Имамо повећање броја крађа у односу на прошлу годину. Од укупног броја крађа успјели смо расвијетлити 53 случаја. Пријављено је 28 особа, од чега је 13 повратника овој врсти дјела. Најчешће су се крала скупоцјена возила, док смо ранијих година имали тренд крађе Голфова и Пасата који су се користили за извршење одређених крађа”, рекао нам је гласноговорник МУП-а ТК Изудин Шарић. У Републици Српској, сазнајемо из надлежног МУП-а, ове године евидентирано је 58 кривичних дјела која се односе на отуђење моторних возила, а од тога је 18 тешких крађа аутомобила, 18 крађа и 22 кривична дјела одузимања возила. Од укупног броја крађа аутомобила у РС-у расвијетљено је 27 случајева. “У овом периоду пронађено је и власницима враћено 67 возила, од којих је 37 отуђено на територији Републике Српске, 23 су отуђена на територији ФБиХ и седам возила за којима је потрагу расписао ИНТЕРПОЛ”, подаци су из МУП-а РС. Крађа возила у претходним годинама била је знатно изражена на подручју Средњобосанског кантона, што најбоље илуструје чињеница да је само у току 2017. године евидентирано укупно 45 украдених возила. Портпарол МУП-а СБК Хасан Хоџић говори нам како је ове године отуђено 18 возила, од којих је 13 пронађено. Углавном се ради о возилима марке Volswagen старије производње. “Број украдених возила у досадашњем периоду 2018. мањи је за 27 или 60 одсто у односу на исти период прошле године. У 2018. години накнадно су расвијетљене три крађе возила, приликом чега су против извршилаца надлежном кантоналном тужилаштву поднесени извјештаји о почињеном кривичном дјелу тешке крађе”, казао нам је Хоџић. На подручју Зеничко-добојског кантона украдено је 29 возила ове године, што је за 40,8 одсто мање него у истом периоду прошле године. Зеничка полиција успјела је пронаћи 11 возила, а два возила су пронађена запаљена.

Украдено пет возила у УСК

Пет крађа аутомобила десило се од јануара до октобра ове године у Унско-санском кантону, док је МУП УСК у истом периоду прошле године евидентирао четири крађе аутомобила. “Отуђена су четири возила марке Volswagen и један Ауди. Три возила су отуђена и кориштена у извршењу других кривичних дјела и ова возила су пронађена, а за починиоцима се још трага. Накнадно су расвијетљена два отуђења моторних возила извршених по непознатом починиоцу, за која су пријављене три особе и од тога су два повратника овим дјелима”, казала нам је Снежана Галић, портпарол МУП-а УСК. На подручју Посавског кантона током 2018. године отуђена су четири возила марке Volswagen од којих је једно возило пронађено и једна особа је пријављена. Двије крађе возила десиле су се у Босанско-подрињском кантону, а украдена су возила марке Пежо. У једном случају починиоци су откривени и возило је враћено власнику, док у другом случају починиоци нису откривени, а моторно возило је пронађено на подручју Кантона Сарајево и враћено власнику. Аутомобили су се крали ове године и у Брчко дистрикту гдје је забиљежено осам крађа. Из Полиције Брчко дистрикта казали су нам како су успјели расвијетлити седам крађа аутомобила. Пронађено је свих осам возила и враћено власницима, док је у једном случају непознат починилац. Подсјећамо, починиоци тешке крађе аутомобила законски могу добити казне од шест мјесеци до шест година затвора. У нашој земљи прошле године је украдено 775 возила када су лоповима такођер били најдражи Volswagen.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана