Godišnjica stradanja 5.500 Srba i 50 Jevreja

Snežana Tasić
Godišnjica stradanja 5.500 Srba i 50 Jevreja

SANSKI MOST - Polaganjem vijenaca i parastosom u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla na Šušnjaru u Sanskom Mostu juče je obilježena 70. godišnjica stradanja 5.500 Srba i 50 Jevreja koje su u ljeto 1941. godine ubile jedinice Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Liturgiju i pomen za stradale predvodio je episkop bihaćko-petrovački Hrizostom, koji je u obraćanju okupljenima poručio da su rane ovog zločina i poslije sedam decenija svježe i da jednako bole.

- Ovo je zločin koji je naređen iz samog vrha zločinačke tvorevine NDH i o tome postoje pisana dokumenta. Ovo je mjesto gdje se dogodio genocid koji svjedoči o politici koju je NDH vodila s namjerom da uništi Srbe na ovim prostorima - istakao je vladika Hrizostom.

On je podsjetio na poznatu politiku NDH prema Srbima da se trećina ubije, trećina protjera, a trećina pokatoliči.

- Uprkos zločinu i genocidu, srpski narod je opstao na ovim prostorima i mi danas svjedočimo o jednom strašnom vremenu za koje želimo da se nikad i nikome ne ponovi. Ove humke nas opominju da pamtimo i opominjemo - rekao je Hrizostom.

I ove godine je sa Šušnjara upućen poziv vlastima u Sanskom Mostu i Unsko-sanskom kantonu da zaštite spomen-kompleks od daljeg uništavanja i propadanja.

Načelnik opštine Oštra Luka Drena Kuridža istakla je da se svake godine na ovom mjestu odaje dužna pošta nevinim žrtvama ustaškog terora s ciljem objelodanjivanja istine o broju stradalih koji se stalno minimizira.

- Prošlo je od tada 70 godina, ali nije kasno da se u javnosti iznesu pravi podaci o broju stradalih sanskih Srba, Jevreja i Roma - kazala je Kuridža.

Obilježavanju su prisustvovali i izaslanik Jevrejske zajednice u BiH Dario Atijas, šef kabineta predsjednika RS Draško Milinović, načelnici opština Prijedor i Oštra Luka, kao i brojne delegacije opštinskih odbora i udruženja.

Književni susreti

U okviru "Ilindanskih svečanosti" u Oštroj Luci su i ove godine održani književni susreti.

Zdravko Kecman za knjigu pjesama "Kućne stvari" dobio je nagradu "Šušnjar" koja se dodjeljuje za otadžbinske teme u srpskoj književnosti, a Goran Dakić za roman "Dalj" ovjenčan je "Slovom Podgrmeča". Predstavljen je drugi zbornik sa četrdesetak svjedočenja preživjelih koja su sakupljena na lani održanom drugom okruglom stolu "Šušnjar 41".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana