Godišnjica stradanja 5.500 Srba i 50 Jevreja

Godišnjica stradanja 5.500 Srba i 50 Jevreja 02.08.2011 22:00 | Snežana Tasić

SANSKI MOST - Polaganjem vijenaca i parastosom u crkvi Svetih apostola Petra i Pavla na Šušnjaru u Sanskom Mostu juče je obilježena 70. godišnjica stradanja 5.500 Srba i 50 Jevreja koje su u ljeto 1941. godine ubile jedinice Nezavisne Države Hrvatske (NDH).

Liturgiju i pomen za stradale predvodio je episkop bihaćko-petrovački Hrizostom, koji je u obraćanju okupljenima poručio da su rane ovog zločina i poslije sedam decenija svježe i da jednako bole.

- Ovo je zločin koji je naređen iz samog vrha zločinačke tvorevine NDH i o tome postoje pisana dokumenta. Ovo je mjesto gdje se dogodio genocid koji svjedoči o politici koju je NDH vodila s namjerom da uništi Srbe na ovim prostorima - istakao je vladika Hrizostom.

On je podsjetio na poznatu politiku NDH prema Srbima da se trećina ubije, trećina protjera, a trećina pokatoliči.

- Uprkos zločinu i genocidu, srpski narod je opstao na ovim prostorima i mi danas svjedočimo o jednom strašnom vremenu za koje želimo da se nikad i nikome ne ponovi. Ove humke nas opominju da pamtimo i opominjemo - rekao je Hrizostom.

I ove godine je sa Šušnjara upućen poziv vlastima u Sanskom Mostu i Unsko-sanskom kantonu da zaštite spomen-kompleks od daljeg uništavanja i propadanja.

Načelnik opštine Oštra Luka Drena Kuridža istakla je da se svake godine na ovom mjestu odaje dužna pošta nevinim žrtvama ustaškog terora s ciljem objelodanjivanja istine o broju stradalih koji se stalno minimizira.

- Prošlo je od tada 70 godina, ali nije kasno da se u javnosti iznesu pravi podaci o broju stradalih sanskih Srba, Jevreja i Roma - kazala je Kuridža.

Obilježavanju su prisustvovali i izaslanik Jevrejske zajednice u BiH Dario Atijas, šef kabineta predsjednika RS Draško Milinović, načelnici opština Prijedor i Oštra Luka, kao i brojne delegacije opštinskih odbora i udruženja.

Književni susreti

U okviru "Ilindanskih svečanosti" u Oštroj Luci su i ove godine održani književni susreti.

Zdravko Kecman za knjigu pjesama "Kućne stvari" dobio je nagradu "Šušnjar" koja se dodjeljuje za otadžbinske teme u srpskoj književnosti, a Goran Dakić za roman "Dalj" ovjenčan je "Slovom Podgrmeča". Predstavljen je drugi zbornik sa četrdesetak svjedočenja preživjelih koja su sakupljena na lani održanom drugom okruglom stolu "Šušnjar 41".© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica