Годишњица покоља над Србима у Јошаници: Никољданске сузе не престају да теку

Р. Ђ.
Годишњица покоља над Србима у Јошаници: Никољданске сузе не престају да теку

Фоча - Док се већина православних Срба радује Никољдану, преживјели свједоци јошаничког покоља, који се десио 19. децембра 1992. године, са тугом и болом дочекују овај дан. У покољу, једном од најмонструознијих на подручју Горњег Подриња, муслиманска војска из Горажда убила је 56 мјештана и цијело село похарала, завивши у црно бројне породице.

Ни послије више од четврт вијека никољданске сузе не престају да теку и боле преживјеле свједоке. Душанка Лаловић из Фоче имала је само 17 година када је пуком срећом умакла муслиманском ножу у Јошаници.

- Раном зором почео је крвави пир, убијен ми је отац Томо, родбина, комшије. Ма, све је, чини ми се, нестало у секунди - прича Душанка. Тог дана масакрирано је 56 Срба, међу њима 21 жена и троје дјеце.

- Ако је неко могао да убије дијете од двије и по године, седам и десет година, које се звало Данка, Дражен, Драгана, он је опасност и за дијете које се зове Лејла или било које друго. Док су на слободи, опасност су за све грађане БиХ. А на слободи су јер их Тужилаштво БиХ никада није процесуирало, а посједује све доказе и имена починилаца. Питам се свих ових година да ли њих Тужилаштво БиХ заправо штити - забринута је Душанка. Годинама покушава и као преживјели свједок и као члан општинске организације породица погинулих да дође до правде.

- Више пута сам давала изјаве истражним органима, предмет је шетао од Тужилаштва у Требињу, Хагу, Сарајеву, а  данас је у једној од ладица у Тужилаштву БиХ. Убија ме ћутање правосуђа више од бола који годинама не зацјељује - са тугом прича Душанка.

И јуче су на гробљима преживјели свједоци и породице побијених у Јошаници палили свијеће гледајући у небо, вапећи за правдом. Исто то чине већ 26 година у мају када званично код споменика у Јошаници буде служен парастос за недужно убијене српске цивиле.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана