Godišnje od raka testisa oboli 40 muškaraca

M. L.
Godišnje od raka testisa oboli 40 muškaraca

Banjaluka - Karcinom testisa najčešće se javlja kod muškaraca između 15 i 35 godina starosti, a u Srpskoj godišnje od ove opake bolesti oboli oko 40 pacijenata.

Istaknuto je to juče u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS, povodom obilježavanja mjeseca posvećenog borbi protiv karcinoma testisa i prostate, koji se ubrajaju među najčešće karcinome u muškoj populaciji.

Specijalista urolog iz Klinike za urologiju UKC-a RS Dušan Todić rekao je da je u posljednjih nekoliko decenija broj novooboljelih od karcinoma testisa udvostručen i u odnosu na ukupan broj malignih oboljenja kod muškaraca zastupljen je oko dva odsto.

- Samopregledi su veoma važni, a oboljenje se najčešće javlja u vidu bezbolne kvržice na testisima - kazao je Todić i dodao da od karcinoma prostate godišnje oboli između 250 i 350 muškaraca starijih od 65 godina. Specijalista onkolog Radmila Rašeta rekla je da je tumor testisa jedini koji je potencijalno izlječiv i u fazi metastaze.

- Mogućnost izlječenja oboljelog je oko 95 odsto, a kada je bolest metastatska, oko 80 odsto. Najčešće se metastaza javlja na limfnim čvorovima na stomaku - rekla je Rašeta.

Generalni direktor UKC-a RS Vlado Đajić istakao je da je cilj ove zdravstvene ustanove podizanje svijesti o ovim bolestima.

- Imamo najsavremenije aparate za skrining i dijagnostiku ovih oboljenja - rekao je Đajić.

Predstavnik Udruženja “Superbrke” Zoran Šišić zahvalio je UKC-u na podršci, dodavši da je ovo udruženje nizom aktivnosti u novembru obilježilo Mjesec borbe protiv karcinoma testisa i prostate s ciljem sakupljanja pomoći za dva oboljela muškarca.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana