Годинама нема мјера заштите домаће производње

Срна
Годинама нема мјера заштите домаће производње

Бањалука - Предсједник Савеза удружења пољопривредних произвођача РС Стојан Маринковић рекао је да је домаћа производња угрожена, а да надлежни на нивоу БиХ годинама не уводе ниједну мјеру заштите иако су их предлагали и пољопривредници и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Српске.

Маринковић је истакао да пољопривредници не могу да разумију да код надлежних не постоји брига за домаћу производњу иако је евидентно да неконтролисан и прекомјеран увоз угрожава домаћу производњу и пољопривредног произвођача.

Он сматра да међународни споразуми, чији је потписник и БиХ, нису кочница за увођење заштитних мјера, што се могло видјети из ранијих примјера попут Хрватске која је прије неколико година зауставила увоз млијека из БиХ или Македоније и Црне Горе које у вријеме сезоне њиховог поврћа или грожђа строго повећавају прелевмане и царине на увоз.

- То значи да нема забране увоза, али одређена оптерећења која домаћи производ стављају у приоритет продаје на домаћем тржишту апсолутно су дозвољена и пожељна с циљем очувања домаћег аграра - нагласио је Маринковић.

У Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде РС је речено да већ годинама није прихваћена ниједна мјера коју су предложили Министарству спољне трговине и економских односа БиХ с циљем заштите домаће производње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана