Glavni kočničari Sud i Tužilaštvo BiH

G. M.
Glavni kočničari Sud i Tužilaštvo BiH

Banjaluka - Glavna prepreka u procesuiranju ratnih zločina počinjenih nad Srbima su pravosudni organi na nivou BiH, odnosno Tužilaštvo i Sud BiH.

Ustvrdio je to Nevenko Vranješ iz Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih RS na predavanju o temi “Nekažnjeni ratni zločini u BiH” koje je održano u četvrtak uveče u Banjaluci. Vranješ, koji je načelnik Odjeljenja za istraživanje rata, ratnih zločina i obradu dokumentacije, rekao je da se to može konstatovati na osnovu mnogih mišljenja pravnih eksperata, istražilaca iz policijskih agencija, kao i prema rezultatima istraživanja Centra.

- Tužilaštvo BiH ne daje nijedan signal, ne otkriva niti saopštava prave razloge zašto je to tako. O tome govore i prigovori koje su podnijele policijske agencije na naredbe tog tužilaštva o nesprovođenju istraga - rekao je Vranješ.

On je podsjetio na niz zločina počevši od Sarajeva - Dobrovoljačke ulice i Velikog parka, preko zločina na Brčanskoj malti u Tuzli, niza zločina u Posavini, zapadnokrajiškim opštinama, okupaciji Mrkonjić Grada, području Podrinja, koji još nisu procesuirani uprkos brojnim dokazima.

Organizator predavanja bio je banjalučki odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana