Glas djece se čuje sve dalje

Sanja Amidžić
Glas djece se čuje sve dalje

Banjaluka - Maskirani mališani igrom i pjesmom juče su širom Srpske počeli obilježavanje "Nedjelje djeteta" čiji je moto "Imam pravo da kažem i budem saslušan".

Predsjednik Savjeta za djecu RS Amela Lolić istakla je na centralnoj manifestaciji koja je održana u zgradi Vlade RS da se dječija prava iz godine u godinu poštuju sve više.

- Tako i "Nedjelja djeteta" svake godine privlači sve više pažnje i djeca su sve više uključena u ove aktivnosti - rekla je Lolićeva.

Dodala je da odrasli moraju dati djeci više prostora da izraze mišljenje i vlastite stavove.

- Dječije mišljenje potrebno uzeti u obzir prilikom donošenja odluka koje se odnose na njih i njihovo bezbrižno odrastanje - kazala je Lolićeva.

Direktor Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje Banjaluka Nataša Radulović rekla je da će ovaj Centar danas na Trgu Krajine svečano otvoriti manifestaciju.

-  Organizovaćemo i prijem mališana iz vrtića "Naša djeca" kod gradonačelnika Banjaluke Slobodana Gavranovića te otvaranje vrtića u Krfskoj ulici - kazala je Radulovićeva.

Šef vrtića i jaslica "Zvjezdica" u banjalučkom naselju Nova varoš Maja Stupar rekla je da će tokom "Nedjelje djeteta" biti organizovane razne aktivnosti za njihove mališane.

- Djecu smo juče vodili na maskenbal i u šetnju gradom, a danas idemo u pozorište na priredbu "Hrabri krojač", dok će sutra u parku "Mladen Stojanović" sakupljati listiće za herbarijum - kazala je Stupareva i dodala da će posljednjeg dana "Nedjelje djeteta" organizovati izlet na Banj brdo.

Narodna biblioteka Srebrenica organizuje posjete djece biblioteci i muzejskoj zbirci, a mališani iz fočanskog vrtića juče su odgledali predstavu "Vreme je za bajku" Pozorištanceta "Bubamara" iz Beograda.

Nagrade

Ministarstvo porodice, omladine i sporta RS nagradilo je 15 najboljih literarnih radova o temi "Imam pravo da kažem i budem saslušan" u pet kategorija, za šta je ukupno izdvojilo 3.000 KM. Prvonagrađena učenica devetog razreda OŠ "Vaso Pelagić" iz Pelagićeva Anastasija Kainović rekla da djeca imaju pravo na normalan život, porodicu, školovanje, ali da imaju i obaveze.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana