Glas Srpske zavirio u roditeljsku kuću u Banjaluci: Topli dom čeka male heroje

Danijela Stokanić
Glas Srpske zavirio u roditeljsku kuću u Banjaluci: Topli dom čeka male heroje

Banjaluka - Oslikavanje zidova, montaža kuhinje i spravica za igru, čišćenje i ribanje bili su juče u punom jeku u "roditeljskoj kući" u Banjaluci koja će od sutra biti novi dom za male heroje koji se bore sa teškom bolešću i njihove porodice.

Ekipa "Glasa Srpske" zavirila je u ovaj dugo očekivani objekat, gdje su majstori obavljali završne radove. Iako je spremanje objekta bilo u toku, sve je bilo na svom mjestu i odisalo domaćinskom, toplom atmosferom. Majstori su montirali posljednje elemente kuhinje u veselim bojama, igraonica je imala sve potrebno za beskrajne igre mališana, a učionica klupe, stolove…

Kako bi se mališani što ugodnije osjećali u svojoj drugoj kući, umjetnici banjalučke Organizacije amputiraca UDAS oslikavali su zidove dnevnog boravka motivima iz crtaća. Dvorište ove kuće, u kojoj će istovremeno moći da boravi sedam porodica, nedavno je oplemenjeno ukrasnim biljem.

Nestrpljivi da iz privatnog smještaja pređu u "roditeljsku kuću"  bili su Milica Jovanović i njen trinaestogodišnji sin koji se bori sa leukemijom.

- Boravak u "roditeljskoj kući" mnogo će nam značiti, najviše zbog bolnice koja je u neposrednoj blizini, a osim toga, ostaće nam i više novca za liječenje. Kako bi moj sin imao gdje da se odmori nakon mukotrpnih terapija, već tri mjeseca plaćamo stan u Banjaluci, a živjeli smo u Modriči - rekla je Jovanovićeva.

Dodala je da, iako su u Banjaluci povremeno, odnosno po potrebi, stan plaćaju svakog mjeseca, a sve da ne bi, pored svih briga, svaki put tražili novi smještaj.

Prema riječima sekretara Udruženja roditelja djece oboljele od malignih bolesti "Iskra" Dijane Berić, tri porodice čekaju na ulazak u "roditeljsku kuću".

- Početak rada "roditeljske kuće" podudara se sa realizacijom kampanje "Zasvijetli zlatno" koju tokom septembra sprovodi Međunarodna organizacija za borbu protiv dječijeg kancera. Zlatna boja je boja snage i istrajnosti i simbolično je boja djece koja se liječe od raka - pojasnila je Berićeva.

Povodom prijema prvih stanara, sutra će "roditeljsku kuću" i njene stanare obići i ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Dragan Bogdanić.

* Za izgradnju "roditeljske kuće" prikupljeno je 850.000 KM u humanitarnoj akciji "S ljubavlju hrabrim srcima", koja je održana pod pokroviteljstvom predsjednika RS Milorada Dodika.

* I novac za namještanje objekta, koji se nalazi u neposrednoj blizini Univerzitetskog kliničkog centra RS, donirao je Kabinet predsjednika RS.

*Riječ je o objektu od 500 metara kvadratnih sa sedam apartmana, dnevnim boravkom, kuhinjom, trpezarijom, igraonicom, učionicom, kao i dvorištem sa igralištem, te nekoliko parking mjesta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana