Glas Srpske proslavlja rođendan: U službi istine već 73 godine

Milijana Latinović
Glas Srpske proslavlja rođendan: U službi istine već 73 godine

Banjaluka - Najstariji dnevni list u Srpskoj i BiH "Glas Srpske" u nedjelju proslavlja 73. rođendan, a tim povodom na našu adresu je stigao veliki broj čestitki sa porukama da i u godinama koje dolaze budemo dosljedni profesionalnim standardima novinarstva.

Istorija novinarstva u RS i BiH započela je sa prvim brojem "Glasa" štampanim 31. jula 1943. godine u Župici kod Prekaje, nadomak Drvara. Danas je "Glas Srpske" najugledniji i najtiražniji dnevni list sa sjedištem u RS, koji je za 73 godine postojanja, spojivši dva vijeka, prošao kroz niz potresa i previranja naroda ovog kraja, ali je opstao zajedno s njim.

Više od tri decenije izlazi kao dnevni informativno-politički list, a njegove vrijednosti prepoznali su mnogi zvaničnici i predstavnici javnog života, poželjevši i u budućnosti puno uspjeha i još više čitalaca.

Predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović je u čestitki "Glasu Srpske" poželjela da čuvajući ugled i tradiciju uspješno posluje još mnogo godina.

- Zahvaljujući vjerodostojnom bilježenju događaja i profesionalnom odnosu zaposlenih prema novinarstvu, "Glas Srpske" je bio i ostao jedan od medijskih stubova u RS - istakla je Cvijanovićeva.

U čestitki koju je uputio predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović se navodi da je u decenijama iza nas "Glas" zadržao reputaciju nezavisnog, objektivnog i nadasve profesionalnog medija.

- Posebno je zadovoljstvo konstatovati da je, i pored svih izazova koje donose nove tehnologije, sačuvao svoje čitaoce – istakao je Čubrilović.

U čestitki ministra saobraćaja i veza RS Neđe Trninića istaknuto je da je "Glas" ogledalo Srpske.

- Kada činimo dobro, vi to prepoznate, kada griješimo, vi nas upozoravate. Vaši vrsni novinari nas svojim tekstovima podstiču da budemo još bolji i radimo više i hvala im na tome - rekao je Trninić.

U čestitki Rukometnog kluba Borac m:tel navodi se da je "Glas" oduvijek davao veliki doprinos blagovremenom i istinitom informisanju javnosti. Rukometaši su posebno zadovoljstvo izrazili zbog toga što se sa velikom pažnjom prate domaća sportska dešavanja i sve aktivnosti ovog kluba.

Najiskrenije čestitke upravi "Glasa Srpske" uputili su i v.d. predsjednika Udruženja književnika i direktor Dječijeg pozorišta RS Predrag Bjelošević, dirigent ženskog kamernog hora "Banjalučanke" Mladen Matović i direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković.

"Glas Srpske" je od prije osam godina privatni medij, a direktor Boris Dmitrašinović ističe da je "Glas" primjer uspješno sprovedene privatizacije, te da je nakon vlasničke transformacije prerastao u stabilno preduzeće.

- U uslovima otežanog poslovanja uspjeli smo da sačuvamo radna mjesta, težeći ka zapošljavanju mladih kadrova. Trudimo se da ispoštujemo sve postulate novinarske profesije, te da i u budućnosti budemo u službi naroda - kaže Dmitrašinović.

Orden časti

Predsjednik RS Milorad Dodik je 2013. godine povodom 70 godina postojanja "Glasa Srpske" uručio redakciji Orden časti sa zlatnim zracima, što je četvrti orden koji je ovaj list dobio u svojoj istoriji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana