Глас Српске прославља рођендан: У служби истине већ 73 године

Милијана Латиновић
Глас Српске прославља рођендан: У служби истине већ 73 године

Бањалука - Најстарији дневни лист у Српској и БиХ "Глас Српске" у недјељу прославља 73. рођендан, а тим поводом на нашу адресу је стигао велики број честитки са порукама да и у годинама које долазе будемо досљедни професионалним стандардима новинарства.

Историја новинарства у РС и БиХ започела је са првим бројем "Гласа" штампаним 31. јула 1943. године у Жупици код Прекаје, надомак Дрвара. Данас је "Глас Српске" најугледнији и најтиражнији дневни лист са сједиштем у РС, који је за 73 године постојања, спојивши два вијека, прошао кроз низ потреса и превирања народа овог краја, али је опстао заједно с њим.

Више од три деценије излази као дневни информативно-политички лист, а његове вриједности препознали су многи званичници и представници јавног живота, пожељевши и у будућности пуно успјеха и још више читалаца.

Предсједник Владе РС Жељка Цвијановић је у честитки "Гласу Српске" пожељела да чувајући углед и традицију успјешно послује још много година.

- Захваљујући вјеродостојном биљежењу догађаја и професионалном односу запослених према новинарству, "Глас Српске" је био и остао један од медијских стубова у РС - истакла је Цвијановићева.

У честитки коју је упутио предсједник Народне скупштине РС Недељко Чубриловић се наводи да је у деценијама иза нас "Глас" задржао репутацију независног, објективног и надасве професионалног медија.

- Посебно је задовољство констатовати да је, и поред свих изазова које доносе нове технологије, сачувао своје читаоце – истакао је Чубриловић.

У честитки министра саобраћаја и веза РС Неђе Трнинића истакнуто је да је "Глас" огледало Српске.

- Када чинимо добро, ви то препознате, када гријешимо, ви нас упозоравате. Ваши врсни новинари нас својим текстовима подстичу да будемо још бољи и радимо више и хвала им на томе - рекао је Трнинић.

У честитки Рукометног клуба Борац м:тел наводи се да је "Глас" одувијек давао велики допринос благовременом и истинитом информисању јавности. Рукометаши су посебно задовољство изразили због тога што се са великом пажњом прате домаћа спортска дешавања и све активности овог клуба.

Најискреније честитке управи "Гласа Српске" упутили су и в.д. предсједника Удружења књижевника и директор Дјечијег позоришта РС Предраг Бјелошевић, диригент женског камерног хора "Бањалучанке" Младен Матовић и директор Народног позоришта РС Ненад Новаковић.

"Глас Српске" је од прије осам година приватни медиј, а директор Борис Дмитрашиновић истиче да је "Глас" примјер успјешно спроведене приватизације, те да је након власничке трансформације прерастао у стабилно предузеће.

- У условима отежаног пословања успјели смо да сачувамо радна мјеста, тежећи ка запошљавању младих кадрова. Трудимо се да испоштујемо све постулате новинарске професије, те да и у будућности будемо у служби народа - каже Дмитрашиновић.

Орден части

Предсједник РС Милорад Додик је 2013. године поводом 70 година постојања "Гласа Српске" уручио редакцији Орден части са златним зрацима, што је четврти орден који је овај лист добио у својој историји.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана