Gimnazija hit među osnovcima

Dragana Keleč
Gimnazija hit među osnovcima

Banjaluka - Među osnovcima u Republici Srpskoj i ove godine najveće interesovanje vlada za upis u gimnaziju, a slijede smjerovi ekonomije, prava i trgovine.

Pokazali su to rezultati ankete sprovedene među učenicima devetih razreda, na osnovu kojih je već sačinjen prijedlog plana upisa u prvi razred srednjih škola za iduću školsku godinu.

- Učenici žele da upišu i mašinstvo i obradu metala, elektrotehniku, ugostiteljstvo i turizam, dok najmanje interesovanje postoji za zanimanja u struci geologija, rudarstvo i metalurgija - pokazali su rezultati ankete.

Planom upisa u srednje škole u školskoj 2014/15. godini najviše mjesta u većini lokalnih zajednica planirano je za buduće gimnazijalce.

- U banjalučkoj Gimnaziji predviđeno je 338 mjesta, u Građevinskoj školi 130, a u Ekonomskoj 208. Oni koji budu željeli da upišu Elektrotehničku školu na raspolaganju će imati oko 160, a Medicinsku školu 240 mjesta - stoji u planu upisa koji je objavljen na sajtu Ministarstva prosvjete i kulture RS.

I pored toga što se svake godine nastoje promovisati deficitarna zanimanja, ekonomisti ističu da se mladi ipak vode isključivo svojim željama prilikom izbora škole ili fakulteta, a ne realnim potrebama tržišta i privrede. Ekonomski analitičar Zoran Pavlović kaže da se zbog malog broja novih radnih mjesta mladi opredjeljuju na što duže školovanje.

- Upisuju gimnaziju, pa poslije neke fakultete, jer se nadaju da će u tom periodu doći do promjene i da će biti više posla. Međutim, na taj način se samo odlaže suočavanje sa realnim potrebama na tržištu rada - istakao je Pavlović.

On kaže da službe za zapošljavanje nisu dovoljno angažovane kako bi obavijestile učenike koja su zanimanja potrebna. Naglasio je da djeca, nemajući izbor, biraju gimnaziju, poslije koje se podrazumijeva fakultet.

- Niko mladima ne objašnjava kojeg kadra ima dovoljno, a kojeg nedostaje na tržištu, odnosno koje škole i fakultete treba da upisuju, a koje ne. Zbog toga se i stvara suficit, odnosno deficit pojedinih zanimanja, tačnije formira se jedan začarani krug - naglasio je Pavlović.

Predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Predrag Zgonjanin rekao je da su na ovim prostorima poniženi zanati kao što su mesar, tokar, zidar ili bravar, iako mnogi poslodavci vape za njima.

- Ova zanimanja izumiru jer djeca ne žele da izuče zanat i što prije počnu da rade, već svi žele u gimnaziju pa da završe fakultete, zbog čega se kasnije mnogi i nađu na biroima - naglasio je Zgonjanin.

On je istakao da je jedino rješenje pooštriti kriterijume prilikom upisa u gimnaziju.

- Kad bi gimnazije bile kao što su nekad - teške i sa strogim kriterijumima, ne bi ih svi ni upisivali - naglasio je Zgonjanin.

On je dodao i da se rješenje može pronaći u boljoj promociji zanata i to tokom cijele godine, a ne samo par mjeseci, kao što se sada dešava, i to, kako kaže, pred upis.

Zapošljavanje

U Ministarstvu prosvjete i kulture rekli su da je prošle godine najviše zaposleno lica sa zanimanjima saobraćajne struke - 1.509. Najmanje posla bilo je sa zanimanjima struke geologija, rudarstvo i metalurgija, a radno mjesto je lani u tim oblastima pronašlo samo 68 osoba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana