Гимназија хит међу основцима

Драгана Келеч
Гимназија хит међу основцима

Бањалука - Међу основцима у Републици Српској и ове године највеће интересовање влада за упис у гимназију, а слиједе смјерови економије, права и трговине.

Показали су то резултати анкете спроведене међу ученицима деветих разреда, на основу којих је већ сачињен приједлог плана уписа у први разред средњих школа за идућу школску годину.

- Ученици желе да упишу и машинство и обраду метала, електротехнику, угоститељство и туризам, док најмање интересовање постоји за занимања у струци геологија, рударство и металургија - показали су резултати анкете.

Планом уписа у средње школе у школској 2014/15. години највише мјеста у већини локалних заједница планирано је за будуће гимназијалце.

- У бањалучкој Гимназији предвиђено је 338 мјеста, у Грађевинској школи 130, а у Економској 208. Они који буду жељели да упишу Електротехничку школу на располагању ће имати око 160, а Медицинску школу 240 мјеста - стоји у плану уписа који је објављен на сајту Министарства просвјете и културе РС.

И поред тога што се сваке године настоје промовисати дефицитарна занимања, економисти истичу да се млади ипак воде искључиво својим жељама приликом избора школе или факултета, а не реалним потребама тржишта и привреде. Економски аналитичар Зоран Павловић каже да се због малог броја нових радних мјеста млади опредјељују на што дуже школовање.

- Уписују гимназију, па послије неке факултете, јер се надају да ће у том периоду доћи до промјене и да ће бити више посла. Међутим, на тај начин се само одлаже суочавање са реалним потребама на тржишту рада - истакао је Павловић.

Он каже да службе за запошљавање нису довољно ангажоване како би обавијестиле ученике која су занимања потребна. Нагласио је да дјеца, немајући избор, бирају гимназију, послије које се подразумијева факултет.

- Нико младима не објашњава којег кадра има довољно, а којег недостаје на тржишту, односно које школе и факултете треба да уписују, а које не. Због тога се и ствара суфицит, односно дефицит појединих занимања, тачније формира се један зачарани круг - нагласио је Павловић.

Предсједник Уније удружења послодаваца РС Предраг Згоњанин рекао је да су на овим просторима понижени занати као што су месар, токар, зидар или бравар, иако многи послодавци вапе за њима.

- Ова занимања изумиру јер дјеца не желе да изуче занат и што прије почну да раде, већ сви желе у гимназију па да заврше факултете, због чега се касније многи и нађу на бироима - нагласио је Згоњанин.

Он је истакао да је једино рјешење пооштрити критеријуме приликом уписа у гимназију.

- Кад би гимназије биле као што су некад - тешке и са строгим критеријумима, не би их сви ни уписивали - нагласио је Згоњанин.

Он је додао и да се рјешење може пронаћи у бољој промоцији заната и то током цијеле године, а не само пар мјесеци, као што се сада дешава, и то, како каже, пред упис.

Запошљавање

У Министарству просвјете и културе рекли су да је прошле године највише запослено лица са занимањима саобраћајне струке - 1.509. Најмање посла било је са занимањима струке геологија, рударство и металургија, а радно мјесто је лани у тим областима пронашло само 68 особа.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана