Genije iz Srpske odlazi na Jejl

Dragana Keleč
Genije iz Srpske odlazi na Jejl

Banjaluka - Genijalnost maturanta banjalučke Gimnazije Dejana Gvozdenca krunisana je na sedam prestižnih američkih univerziteta gdje je uspješno prošao prijemne ispite, a kao put za budućnost odabrao je čuveni Jejl.

Simpatični i skromni osamnaestogodišnjak kaže da je ostvario svoju životnu želju, jer će nastaviti školovanje na jednom od najprestižnijih svjetskih univerziteta.

- Ideja da studiram u Americi rodila se kada sam tamo bio na razmjeni učenika. U SAD sam završio drugi razred srednje škole. Živio sam sa jednom američkom porodicom i dopao mi se njihov način života i rada - priča Dejan dok mu osmijeh ne silazi sa lica.

Još u avgustu prošle godine počeo je da kuje planove gdje i kako da aplicira, iako nije bio ni blizu kraju gimnazijskih dana.

- Poslao sam 15 prijava. Možda sam malo pretjerao, ali plašio sam se da neću biti primljen i dobiti stipendiju. Kada sam dobio pozitivne odgovore sa polovine univerziteta, nisam mogao da vjerujem - prisjeća se Dejan.

Svoju sreću na prijemnom ispitu na univerzitetu Jejl okušalo je oko 30.000 kandidata, a mjesta je bilo za samo 2.000. Među njima je i banjalučki genije koji je pored Jejla primljen i na Univerzitet u Pensilvaniji, Kolbi, Amherst, Vilijams, Skidmor i Dartmut. Na svim univerzitetima ispunio je visoke kriterijume i dobio stipendiju. Iako je u početku priželjkivao prolaz na bilo kojem od univerziteta, dileme nije bilo. Jejl se ne odbija.

- Odlučio sam se za Jejl, jer je to savršen fakultet. Odnos učenika i profesora je 5:1, a na programu koji ću pohađati 1:1. Ovaj univerzitet nudi mnogo mogućnosti za istraživanje, putovanja, ali i sve ono što je potrebno za svjetsku karijeru - istakao je Gvozdenac navodeći da će pohađati predmete iz hemijskog inženjeringa, odnosno biohemiju.

Za jednu akademsku godinu na Jejlu potrebno je oko 65.000 dolara, ali je Dejan zahvaljujući svom znanju dobio stipendiju tog univerziteta, koja pokriva skoro sve troškove.

- Stipendija koju sam dobio pokriva školarinu, hranu, smještaj i knjige - kazao je on.

Osim prosjeka ocjena, za upis su presudni bili eseji koje prilikom prijavljivanja dostavljaju svi kandidati.

- U esejima moramo da kažemo nešto o sebi, šta nam je važno i zbog čega želimo da pohađamo studije. Bitne su i preporuke koje sam dobio od profesorke matematike iz Amerike i dva profesora i koordinatora banjalučke gimnazije. Naravno, tu su i testovi iz matematike i engleskog jezika na kojima sam od mogućih 2.400 dobio 2.270 bodova - kaže Dejan.

Da mu se s pravom može dodijeliti titula genija, svjedoči i Dejanovo priznanje da se ne sjeća kada je poslednji put sjeo i uzeo knjigu da uči.

- Ne učim mnogo, prije svega zbog toga što idem u program međunarodne mature u Gimnaziji, koji je koncipiran tako da se na času raspravlja i uči. Samostalno radimo eseje tako da sam pišem i istražujem - kaže Dejan.

Ima vremena i za sport, pa tako svakodnevno trenira plivanje. U slobodno vrijeme volontira u mnogim organizacijama i narodnim kuhinjama i Domu za nezbrinutu djecu "Rada Vranješević".

- Volontirao sam i u Americi, gdje sam od predsjednika Baraka Obame dobio nagradu - dodaje.

Dejan u Ameriku odlazi za nekoliko mjeseci i, kako kaže, po završetku školovanja tražiće posao koji će mu pružiti priliku za napredak u karijeri.

Ponos Gimnazije

Direktor banjalučke Gimnazije Zoran Pejašinović kaže da je Dejan sjajan mladić, kojim se ponosi ova škola.

- Izuzetno je pametan i nadaren. Momak za primjer! Znanjem osvaja takmičenja iz matematike, a osmijehom sve koji ga upoznaju - istakao je Pejašinović.

Dejan je na republičkom takmičenju iz matematike u subotu osvojio drugo mjesto, a za mjesec ga čeka i takmičenje na nivou BiH.

- Želio bih da dobro prođem na tom takmičenju kako bih u julu ove godine predstavljao BiH na Olimpijadi u Kolumbiji - kaže Dejan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana