Генерал-мајор Горан Зековић, начелник Војне академије у Београду: Част најјаче оружје војника

Милијана Латиновић
Генерал-мајор Горан Зековић, начелник Војне академије у Београду: Част најјаче оружје војника

Међу бројним пожељним врлинама које треба да красе сваког војника част има најважније место. Војници приликом сваке активности коју изводе озбиљно размишљају о томе да ли извршавајући задатке истовремено поступају на частан начин.

Рекао је ово начелник Војне академије у Београду генерал-мајор Горан Зековић, нагласивши да војска остаје институција од највећег повјерења у народу.

* ГЛАС: Међу онима који ће од јесени сјести у клупе на Војној академији су и кадети из БиХ. Како су се до сада показали кадети са ових простора?

ЗЕКОВИЋ: У предстојећој школској години уписаћемо 143 кадета, од чега је њих десет из Оружаних снага БиХ. Одговорним приступом школовању кадети из БиХ дали су значајан допринос наставном процесу у Војној академији. Они су се у потпуности уклопили у живот и рад са осталим кадетима и оправдали поверење које им је указано.

* ГЛАС: Шта Војна академија пружа свима који одлуче да своје школовање наставе под њеним кровом?

ЗЕКОВИЋ: Осим наставе, обезбедили смо и коришћење библиотеке која броји више од 160.000 наслова, као и изучавање страних језика, са тежиштем на енглеском. Обавезна је обука у скијању на Копаонику, обука у управљању моторним возилима где кадети добијају возачку дозволу Б и Ц категорије. Осим тога, обезбеђени су и смештај и услуге у интернату, исхрана, одећа, обућа, школски прибор, уџбеници, здравствена заштита. Плаћени су им и трошкови превоза на распусту, а добијају и месечна новчана примања.

* ГЛАС: Какве способности морају да посједују кадети?

ЗЕКОВИЋ: Поред високих критеријума о стицању општих, научно-методолошких и уско специјалистичких знања, код кадета морају да се развију и мотивациони елементи, стваралаштво, такмичарски дух, академска култура, тимски рад, тежња ка усавршавању и професионална култура. Основне психолошке карактеристике кадета треба да буду зрелост личности, добре психофизичке способности, као и способност руковођења и командовања и мотивисаност за официрски позив.

* ГЛАС: У униформама је све више дјевојака. Могу ли оне постићи једнако добре резултате као и мушкарци?

ЗЕКОВИЋ: Девојке у униформи Војске Србије више нису новост. Оне се у Војној академији у Београду школују од 2007. године. Догађало се да се оне нађу и међу кадетима који имају највиши просек оцена током студија. Тренутно се на Војној академији школује 114 девојака, а највеће интересовање изражено је на студијским програмима Логистика одбране и Војноелектронско инжењерство.

* ГЛАС: Да ли је послије приказивања серије "Војна академија" порасла популарност ове професије?

ЗЕКОВИЋ: Сарадња на снимању серије "Војна академија" била је обострано корисна. Продукцијској кући је омогућено да користи својеврсни образовни "бренд" у наслову серије, а за узврат смо добили огроман публицитет и засигурно тиме побудили интересовање за школовање у Војној академији код младих који су гледали ту серију.

* ГЛАС: Да ли је тешко руководити установом која школује професионалне официре?

ЗЕКОВИЋ: Као војници, официри који су положили заклетву отаџбини све околности прихватамо као задати оквир и трудимо се да развијамо потенцијале наше установе без обзира на потешкоће које доноси време у којем живимо. Имамо на уму сјајне примере витештва предака који су се, пре тачно стотину година, под кишом куршума победоносно испели на врх Кајмакчалана. Наше залагање данас, наравно на потпуно другачијој врсти свакодневних задатака, не сме бити ништа мање од њиховог, а колико смо у томе били успешни, просудиће неке будуће генерације.

* ГЛАС: Шта је за Вас највећи изазов у војној каријери?

ЗЕКОВИЋ: Највећим изазовом војне каријере сматрам рад на садашњој дужности начелника Војне академије. Прилика да будем на челу институције у којој се образују и војнички обликују будући официри Војске Србије уједно је и изазов да пружим допринос њиховом стасавању и оспособљавању.

* ГЛАС: Шта бисте поручили будућим кадетима?

ЗЕКОВИЋ: Желим да, пре свега, упутим добродошлицу најмлађим кадетима, уз поруку да долазе у уређену "кућу" у којој ће, уз довољно уложеног труда, моћи да пронађу своје место и припреме се за професионалну каријеру која их очекује. Такође, уверен сам и да ће сви који убудуће пожеле да стичу знања на Војној академији донети исправну одлуку.

Тестирање

* ГЛАС: Шта је кандидатима који желе да се упишу на Војну академију било најтеже?

ЗЕКОВИЋ: Досадашња пракса показала је да су најтежи били испит из математике и медицинска селекција. Први део селекције спроводи се тестирањем из математике и сви кандидати тестирају се истог дана. Са првих 200 кандидата са ранг-листе истог дана врши се провера физичких способности. Током другог дела кандидати подлежу тестирању код психолога, а затим медицинској селекцији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана