Гас за домаћинства неће поскупјети

А. Ј. Р.
Гас за домаћинства неће поскупјети

Бањалука - Течни нафтни гас у БиХ може се увести без обрачуна и плаћања путарине уколико ће се продавати крајњим корисницима у боцама за домаћинства.

Саопштено је ово јуче из Управе за индиректно опорезивање (УИО) БиХ након што је донесена допуна обавјештења о поступању увозника и дистрибутера нафте, нафтних деривата и гаса у БиХ у којој су дефинисани услови под којима се може прометовати гас у БиХ без плаћања путарине.

Документ је донесен након састанка представника УИО и удружења плинара БиХ у оснивању, а усвојен је с циљем потпуног појашњавања примјене измјена и допуна Закона о акцизама.

- Привредници приликом увоза треба да поднесу изјаву да пријављени течни нафтни гас није намијењен за аутомобиле, а као доказ за то произвођач или увозник може прибавити изјаву купца пунионице или дистрибутера да га набавља искључиво ради продаје крајњим корисницима - саопштено је из УИО.

Увозник, произвођач, пунионица, дистрибутер и дистрибутер гаса у боцама евиденцију о прометованим количинама гаса воде у електронском или писаном облику на веб-страници УИО, а путарину ће платити за количине за које не буде постојала или не буде вјеродостојна евиденција која доказује да гас није продат за возила.

У БиХ је од 1. фебруара почела примјена измјена Закона о акцизама што је довело до поскупљења горива и гаса. Овим измјенама повећана је путарина за 0,15 КМ по литру горива, акциза на лож-уље порасла је са 0,30 на 0,45 КМ по литру, а уведена је и акциза од 0,30 КМ по литру био-горива и био-течности.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана