Garancije za bezbjedan skup u Dobrovoljačkoj

Ž. D.
Garancije za bezbjedan skup u Dobrovoljačkoj

Sarajevo - Članovi Pododbora Vlade RS za obilježavanje značajnih istorijskih događaja dobili su juče u Sarajevu od pripadnika MUP-a Kantona Sarajevo odobrenje i garancije za bezbjedno obilježavanje godišnjice ubistva pripadnika JNA u Dobrovoljačkoj ulici 1992. godine.

- Tražili smo da učesnici skupa uđu dublje u Dobrovoljačku ulicu, ali je iz MUP Kantona Sarajevo sugerisano da bi to moglo da stvori bezbjednosne probleme, zbog čega je dogovoreno da će obilježavanje 3. maja biti održano na istom mjestu kao i prošle godine - rekao je predsjednik Pododbora Velimir Dunjić nakon prvog sastanka sa predstavnicima MUP-a Kantona Sarajevo.

Istakao je da su ga zvaničnici MUP-a obavijestili da za sada nema najava kontramitinga, koji su prethodnih godina organizovali veterani "Zelenih beretki" i Teritorijalne odbrane.

- Nama mogu samo da odobre ili zabrane skup, ali mi nećemo nikada odustati od toga da se poklonimo sjenama i odamo poštu ubijenim vojnicima JNA. Nije nam cilj da pravimo spektakl, nego da dostojanstveno obilježimo stradanje nevinih pripadnika JNA, koji su, bez obzira na postignuti politički dogovor sa tadašnjim Predsjedništvom RBiH i garancije UN za bezbjedan prolazak kolone, mučki napadnuti - poručio je Dunjić i naveo da i ove godine očekuje oko 200 učesnika.

Prema programu obilježavanja, u 9.30 biće služen parastos u crkvi Svetog velikomučenika Đorđa u Miljevićima, a u 10 časova je polazak za Sarajevo. Od 10.30 do 11.30 časova biće prislužene svijeće i položene ruže na mjestu gdje su ubijeni pripadnici JNA.

U napadu u Dobrovoljačkoj ubijena su 42 pripadnika JNA, 71 je ranjen, a 207 zarobljeno, ali za taj zločin još niko nije odgovarao.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana