Гаранције за безбједан скуп у Добровољачкој

Ж. Д.
Гаранције за безбједан скуп у Добровољачкој

Сарајево - Чланови Пододбора Владе РС за обиљежавање значајних историјских догађаја добили су јуче у Сарајеву од припадника МУП-а Кантона Сарајево одобрење и гаранције за безбједно обиљежавање годишњице убиства припадника ЈНА у Добровољачкој улици 1992. године.

- Тражили смо да учесници скупа уђу дубље у Добровољачку улицу, али је из МУП Кантона Сарајево сугерисано да би то могло да створи безбједносне проблеме, због чега је договорено да ће обиљежавање 3. маја бити одржано на истом мјесту као и прошле године - рекао је предсједник Пододбора Велимир Дуњић након првог састанка са представницима МУП-а Кантона Сарајево.

Истакао је да су га званичници МУП-а обавијестили да за сада нема најава контрамитинга, који су претходних година организовали ветерани "Зелених беретки" и Територијалне одбране.

- Нама могу само да одобре или забране скуп, али ми нећемо никада одустати од тога да се поклонимо сјенама и одамо пошту убијеним војницима ЈНА. Није нам циљ да правимо спектакл, него да достојанствено обиљежимо страдање невиних припадника ЈНА, који су, без обзира на постигнути политички договор са тадашњим Предсједништвом РБиХ и гаранције УН за безбједан пролазак колоне, мучки нападнути - поручио је Дуњић и навео да и ове године очекује око 200 учесника.

Према програму обиљежавања, у 9.30 биће служен парастос у цркви Светог великомученика Ђорђа у Миљевићима, а у 10 часова је полазак за Сарајево. Од 10.30 до 11.30 часова биће прислужене свијеће и положене руже на мјесту гдје су убијени припадници ЈНА.

У нападу у Добровољачкој убијена су 42 припадника ЈНА, 71 је рањен, а 207 заробљено, али за тај злочин још нико није одговарао.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана