Galijašević: Hapšenje Šarca zakasnilo godinu dana

Srna
Galijašević: Hapšenje Šarca zakasnilo godinu dana

Sarajevo - Stručnjak za bezbjednost Dževad Galijašević ocijenio je u izjavi Srni da je današnje hapšenje Elvira Šarca, vjerovatnog saučesnika u ubistvu inženjera i eksperta za bespilotne letjelice Muhameda Zuarija u gradu Sfaks u Tunisu, dobro došlo, ali da je zakasnilo godinu dana.

Galijašević pojašnjava da je Šarčev saučesnik Alen Čamdžić još u martu uhapšen u Hrvatskoj i prije pet dana Sud u Velikoj Gorici donio je odluku o izručenju Čamdžića Tunisu po crvenoj Interpolovoj potjernici.


“Sud u Velikoj Gorici smatra da je Tunis pružio dovoljno dokaza da je ovdje riječ o terorizmu kao složenom krivičnom djelu i da su upravo Alen Čamdžić i Elvir Šarac počinioci tog djela. Tek poslije presude suda u Velikoj Gorici i odluke o izručenju Tunisu državljanina BiH, uhapšen je Elvir Šarac”, rekao je Galijašević.

On smatra da je to posljedica lošeg antiustavnog rada bezbjednosnih i obavještajnih struktura na nivou BiH, a prije svega Obavještajno-bezbjednosne agencije /OBA/ BiH.

“OBA se predugo bavila i sebi kao zadatak uzela da ruši ustavni poredak, radeći na destrukciji Republike Srpske, napadajući i obavještajno i kontraobavještajno i Srbiju i Republiku Srpsku i uticajne kadrove. Dakle, OBA je propustila da uradi ovu važnu stvar”, ističe Galijašević.

Prema njegovim riječima, partner Elvira Šarca je u martu ove godine mirno ušao u avion na Aerodromu Sarajevo, da bi poslije sat vremena bio uhapšen na zagrebačkom aerodromu.

“To znači da naše službe nisu djelovale na vrijeme i da možda hapšenje Šarca može biti više zaštitna mjera, nego želja da se ovo ubistvo inženjera iz Tunisa na određeni način zataška i ukloni šteta. Mi sada imamo jednog državljanina koji u Hrvatskoj otvoreno govori o tome šta je radio u Sarajevu i zašto ga niko nije privodio i hapsio, a sada bukvalno imamo sklanjanje Šarca, da bi bio stavljen pod kontrolu”, smatra Galijašević.

On je dodao da je današnje hapšenje zakasnilo godinu dana i možda nije usmjereno na istraživanje ovog krivičnog djela i isporuku osumnjičenog Tunisu, nego prevashodno na njegovu zaštitu.

“Ako pogledamo način na koji djeluju bezbjednosne agencije na nivou BiH, vidjećemo da nema povjerenja, nema zajedničke koordinacije, već da se igraju određene igre protiv ustavnih državotvornih entiteta”, rekao je Galijašević.

Prema njegovim riječima, u ovoj zemlji se podmeću i organizuju afere i podržava izlazak naroda na ulice sa bilo kakvim povodima.

“Dakle, naše službe ne rade svoj posao, a da ga rade, vidjele bi da je sistem SDA i Alije Izetbegovića stvorio gomilu ubica u okviru i bezbjednosnog i vojnog odbrambenog sistema i da te ubice rade za mnoge različite gospodare, pa čak i za Izrael. Koliko je tek takvih profesionalnih ubica, počinilaca terorističkih akcija koje ubijaju za Saudijsku Arabiju, to je pitanje za nas”, naglašava Galijašević.

On je dodao da javnost to treba držati u fokusu i prisiliti bezbjednosne agencije u BiH da odgovore izazovu i istraže ovo krivično djelo i sankcionišu, te da budu na usluzi Tunisu i sarađuju sa zemljom koja je bila meta terorističkog napada iz BiH.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ uhapsili su danas državljanina BiH za kojim je Tunis raspisao crvenu Interpolovu potjernica zbog osnova sumnje da je izvršio krivična djela u vezi sa terorizmom.

Nakon kriminalističke obrade osumnjičenog, on će biti predat sudiji za prethodni postupak Suda BiH na dalje postupanje, saopšteno je iz Sipe.

Federalni mediji iz izvora bliskih istrazi prenose da je uhapšen 38-godišnji Elvir Šarac, koji se sumnjiči da je, zajedno s Alemom Čamdžićem Čamcem, učestvovao u likvidaciji Muhameda Zuarija u Tunisu.

Tuniski inženjer Muhamed Zouari ubijen je u decembru 2016. godine ispred svoje kuće dok je ulazio u automobil. Ubica, ili više njih, ispalio je u njega šest metaka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana