Galenski proizvodi pod lupom inspektora

M. L.
Galenski proizvodi pod lupom inspektora

Banjaluka - Sirupi, kreme za bebe i preparati za intimnu njegu naći će se ovih dana pod lupom inspektora, jer je Republička uprava za inspekcijske poslove pojačala kontrole u apotekama s ciljem utvrđivanja ispravnosti galenskih proizvoda i zaštite zdravlja stanovništva.

Riječ je o preparatima koji se izrađuju u galenskoj laboratoriji apoteke.

- Planirano je uzimanje uzoraka različitih sirupa, krema za bebe, antiseptika za kožu, preparata za intimnu njegu različitih proizvođača, kod kojih će biti ispitivana mikrobiološka ispravnost, prisustvo teških metala, pH vrijednost i drugi parametri - rekla je vršilac dužnosti direktora Inspektorata RS Danijela Batar.

Dodala je da su proizvodnja i promet lijekova i medicinskih sredstava predmet redovnih kontrola inspekcije, čiji je osnovni cilj zaštita zdravlja pacijenata i obezbjeđivanje kvaliteta i dostupnosti zdravstvene zaštite.

Ona je istakla da je u ovoj godini u apotekama i specijalizovanim prodavnicama obavljeno 380 kontrola.

- Izrečeno je 137 upravnih mjera kojima je naloženo otklanjanje propusta u radu, a inspektori su napisali 44 prekršajna nalogu u vrijednosti od 71.450 KM - rekla je Batarova i dodala da inspektori u vrijeme visokih dnevnih temperatura posebno kontrolišu pravilno skladištenje i transport lijekova, s ciljem očuvanja njihovog kvaliteta i djelotvornosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana