Гајанин и Шкрбић фаворити у трци за новог ректора

Анита Јанковић Речевић
Гајанин и Шкрбић фаворити у трци за новог ректора

Бањалука - Ректор бањалучког Универзитета Милан Матаруга поднио је јуче оставку на ову функцију, а "Глас Српске" сазнаје да ће до избора његовог насљедника вршилац дужности ректора бити садашњи проректор за научно-истраживачки рад и развој Универзитета Радослав Гајанин.

Како сазнајемо, најизвјеснији кандидати за новог ректора су Гајанин и декан Медицинског факултета у Бањалуци Ранко Шкрбић.

Универзитет у Бањалуци јуче послијеподне саопштио је да је Матаруга упутио Сенату ове високошколске установе своју оставку, а разлоге за овај потез образложиће данас на конференцији за новинаре.

У вези са оставком Матаруге јуче се водила полемика.

Извор "Гласа" навео је да је на колегијуму Универзитета одржаном ујутро ректор најавио да ће поднијети оставку, да би неколико часова касније Матаруга новинарима рекао да остаје у Ректорату.

Он је тада рекао да ће сутра бити одржана ванредна сједница Сената на којој ће бити расправљано о захтјевима студената незадовољних стањем у високом образовању.

Предсједник Уније студената РС Ратко Савић рекао је да студенти поздрављају Матаругину одлуку да оде из Ректората.

- Остајемо при нашој борби. Од Сената у петак очекујемо да прихвати оставку ректора, али и наше захтјеве. Студенти неће подржати било које руководство које није спремно да одлучно одговори на наше захтјеве, првенствено по питању случаја "Балабан" - рекао је Савић.

Он је претходно на конференцији за новинаре истакао да ће студенти организовати протесте уколико Матаруга не поднесе оставку, те да ће протеста бити и ако ректор поднесе оставку, а на његово мјесто дође в. д. који није у могућности да испуни захтјеве студената.

- Звали су нас професори и декани појединих факултета који нам исказују подршку у овој борби - рекао је он.

Када је ријеч о случају "Балабан", Савић тврди да иза референта у Студентској служби Технолошког факултета Велимира Балабана "стоји одређена група људи на Универзитету и да се дешавао озбиљан криминал".

Потпредсједник Савеза студената Технолошког факултета Радомир Тешић је навео да је њему и колеги понуђено мито од 60.000 КМ да би био заташкан наведени случај, што су, одбили, након чега су кренуле уцјене и пријетње смрћу.

- Вече послије тих пријетњи избјегао сам срчани удар, имам и љекарске доказе о томе - рекао је Тешић.

Стотинак студената Универзитета окупило се у уторак у просторијама Ректората за вријеме свечане академије поводом 42 годишњице рада Универзитета износећи 18 захтјева, међу којима су најважнији да на Универзитету буде запослено 100 нових асистената, да буде испитана афера сексуалног узнемиравања студената на Технолошком факултету, и да на факултетима буде запошљаван кадар из РС.

На протесте студената јуче је реаговао и бивши професор Факултета политичких наука у Бањалуци Љубомир Зубер, који је један од два професора за које је Универзитет утврдио да су плагирали своје научне радове. Зубер је доставио извјештај Републичке управе за инспекцијске послове у којем је наведено да су професори, оптужени за плагирање, "пресуђени" без ваљаног законског основа.

Додик

Предсједник РС Милорад Додик апеловао је на све на Универзитету у Бањалуци да се смире и проблеме ријеше договором. Он је истакао да није упознат са детаљима у вези са захтјевима студената, додајући да будући академски грађани у РС имају најбоље услове за студирање.

- Вјерујемо да водимо добру политику у високом образовању и да имамо добар концепт подршке студентском стандарду - рекао је Додик.

Промоција доктораната

На Универзитету у Бањалуци јуче су промовисана 24 доктора наука, од чега 12 у области друштвених наука, седам у области медицине, те пет у области техничких наука.

- Поносни смо на оно што су докторанти урадили и на чињеницу да Универзитет у Бањалуци на тај начин, не само да показује значај своје образовне улоге, него значај у развоју друштва РС и региона - рекао је Матаруга.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Рођене 23 бебе
Рођене 23 бебе
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана