GMO sklonio palentu sa polica

Anita Janković-Rečević
GMO sklonio palentu sa polica

Banjaluka - Kukuruzna krupica LO50, koju pakuje preduzeće "Briž" iz Brčkog, povučena je sa tržišta RS i FBiH jer su ispitivanja ukazala na to da ovaj proizvod sadrži genetski modifikovane organizme (GMO).

Saopšteno je ovo iz Centra za životnu sredinu iz Banjaluke, koji je na laboratorijsko testiranje na GMO poslao pet nasumično odabranih prehrambenih proizvoda čije je porijeklo iz BiH i koji su prisutni na domaćem tržištu. 

Direktor kompanije "Briž", Predrag Ristić iz Bijeljine, ističe da oni ne proizvode palentu, već samo pakuju proizvod.

- Po nalogu inspekcije robu smo povukli sa tržišta. Iako je bio sporan samo jedan lot, samovoljno smo povukli tri lota jer nismo mogli garantovati da ostali ne sadrže GMO. Ta roba je sada na lageru i čekamo da bude spaljena - rekao je Ristić. Istakao je da se osjećaju prevareni jer nisu znali da krupica koju pakuju sadrži GMO.

- Stavili smo robu na tržište i snosimo dio odgovornosti, ali pravi uzrok treba tražiti kod bijeljinskog proizvođača, firme "Žitopromet", od kojeg smo dobili samljeveni kukuruz. Mi smo uradili sve što smo mogli, izmijenili smo i dobavljača - dodao je Ristić.

Vršilac dužnosti direktora "Žitoprometa" Tomislav Tomić tvrdi da ova firma poštuje sve zakonske propise koji se tiču genetski modifikovane hrane.

- Kukuruz uvozimo iz Srbije sa kompletnom dokumentacijom da žitarica nije GMO. U toj spornoj krupici GMO je bio prisutan samo u tragovima, a ne u žitarici. Sumnja se da se to desilo jer je kukuruz prevezen vozilom u kojem je prethodno prevožena GMO soja - kaže Tomić. Tvrdi da je cijeli slučaj proizvod igre konkurentskih preduzeća.

- Smatram da se radi o klasičnoj bici za tržište malih punionica koje su smjestile "Brižu" jer mi proizvodimo kukuruznu krupicu i griz za sve punionice u BiH i nikada se ništa slično nije desilo - rekao je Tomić.    

U Centru za životnu sredinu ističu da je nadležna inspekcija Brčko distrikta nakon njihove prijave obavila nadzor nad kompanijom "Briž" te utvrdila i da proizvodi kukuruzne krupice iz lota LO52 sadrže GMO, nakon čega je kompaniji naloženo da povuče sa tržišta ove proizvode. 

- Građani BiH zaslužuju da znaju šta se nalazi na policama sa kojih kupuju. Iako je hrana koja potiče od GMO prema zakonima u BiH zabranjena, dokazali smo da je ima na tržištu, ali da to potrošači ne mogu otkriti jer ovi proizvodi nisu obilježeni - rekao je potpredsjednik ovog centra Viktor Bjelić i dodao da su se obratili i Inspektoratu RS.

Portparolka Inspektorata RS Dušanka Makivić rekla je da su tek juče dobili prijavu u vezi s ovim slučajem te da će u narednom periodu nadležna inspekcija obaviti kontrolu kod dobavljača iz Bijeljine kako bi se utvrdilo porijeklo sporne sirovine.

Voda pod lupom

U Centru za životnu sredinu ističu da će u narednom periodu na deset lokacija u BiH izvršiti brzo testiranje vode na prisustvo glifosata, totalnog herbicida koji se najčešće koristi kod uzgoja GMO sorti. Ovaj herbicid Svjetska zdravstvena organizacija deklarisala je kao "vjerovatno kancerogen za ljude".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana